Ranko Rajović: Ne služi škola da deca nauče matematiku i fiziku

ranko rajović
Foto: Shutterstock/Printscreen/YouTube/Da sam ja NEKO

Ranko Rajović je objasnio da nije škola da deca nauče matematiku i fiziku, nego da razviju kompletnu ličnost.

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, autor NTC programa koji predaje u raznim delovima Evrope, govorio je o nedostatku empatije kod dece u podkastu “Agelast” sa autorom i voditeljem Galebom Nikačevićem.

“Kad imaju problem sa empatijom, oni se ne snalaze. Oni reaguju drugačije, mi se čudimo kako nemaju empatiju. Nema to medicina nije opisivala i njima delovi mozga ne rade dobro. Ne povezuju informacije, nemaju osećaj za druge ljude, samo se setite Erika Froma, a ja ću završiti sa Dositejom Obradovićem koji je govorio ‘Učite decu dobroti, od toga zavisi svet.’ Da prevedemo, učite decu empatiji, od toga zavisi budućnost države, deca bez empatije, to je propast države. I ponoviću, učiti omladinu dobroti od toga zavisi sve. I to je to”, rekao je Rajović, a prenosi Zelena učionica.

On je kazao i šta zapravo sve deca treba da nauče u školi.

“Nije škola da oni nauče matematiku i fiziku, nego da razvijemo kompletnu ličnost, da je sposobna da misli da povezuje, da pomogne. Skrenuće neki kad porastu, pa će neko otići u kriminal, neko ne znam gde, al smo ih razvili izdržali smo od 14 do 18 godine. Al ako svi skrenu već sa 12 ili 14 godina, čemu mi da se nadamo. Nema puno te dece bez empatije. Ali počinju da se pojavljuju ekstremni primeri i ima ih sve više, to je problem, čak i tri ili četiri odsto je puno. Toga nikad nije bilo. I ponoviću, nisu nama deca problem nego roditelji i mi moramo da objasnimo roditeljima neke stvari, pa će oni da objasiti deci. A mi ne možemo do dece da dođemo, moraju roditelji da obave svoj deo posla, zato i jesu roditelji. I ko pravi granicu detetu? Pa roditelji. Ako dete nema granicu, da li on zna sebi sam da je napravi, ne ume. Izgubićemo decu. To je suština te priče”, rekao je on na kraju razgovora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram