Psihološkinja s Jejla: Kad detetu kupiti prvi pametni telefon

deca telefon
Foto: Michel Bussy / PhotoAlto / Profimedia

Koliko godina bi trebalo da ima dete kad dobije svoj prvi mobilni telefon?

Ako za svoju decu želite srećan život, psihološkinja sa Jejl univerziteta, Lori Santos, daje jednostavan odgovor na ovo pitanje: Čekajte što je moguće duže.

Deca uzrasta između osam i 12 godina provode nešto manje od pet sati dnevno zalepljena za svoje telefone, a kad postanu tinejdžeri, vreme pred ekranom raste na čak osam sati svakog dana, pokazala su istraživanja.

To vreme deca vrlo retko koriste za kreativne i korisne stvari poput kodiranja ili stvaranja korisnog sadržaja. Najveći deo odlazi na skrolovanje na društvenim mrežama i gledanje video-snimaka, kaže Majkl Rob u svojoj analizi izveštaja.

A to je, tvrdi Santos, put ka ozbiljnom narušavanju mentalnog zdravlja. Počev od toga što društveni mediji izlažu decu visokom riziku od sajber nasilja, govoru mržnje i diskriminaciji, ne smemo zaboraviti ni to da na internetu dete lako može naleteti na maliciozne, uznemirujuće i neprimerene sadržaje.

“Tinejdžeri svakog dana dobijaju oko 200 notifikacija na svojim uređajima. Njihovi mozgovi se još formiraju i treba im pomoć da se fokusiraju na školu i obaveze, a ne distrakcija koju im donosi neprekidno pištanje telefona,” kaže Santos, a prenosi Zelena učionica.

Ako bismo deci mlađoj od 14 godina uskratili upotrebu telefona, to im nikako ne bi naudilo, ali bi im donelo brojne koristi:

manji rizik od anksioznosti i depresije

bolji kvalitet i kvantitet sna

više vremena za fizičku aktivnost napolju.

Roditelji bi takođe trebalo da slede sličan model, tvrdi Santos.

“Ako ste neprestano na telefonu, teško će vam biti da opravdate odluku da vaše dete ne može da dobije svoj smartfon. Neće deca želeti da rade onako kako im vi kažete, već onako kako im pokažete”, zaključuje ova psihološkinja sa Jejla.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram