Psi ne jedu travu zato što ih boli stomak

Pas
Foto: Tanja Esser / Panthermedia / Profimedia

Ako ste ikada nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo verovatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i kako bi se naterali na povraćanje.

Iako psi uopšte ne mogu potpuno da svare celulozu, često u šetnji jedu travu. Ustaljeno je mišljenje da to rade kada im je loše, pa se tako žele naterati na povraćanje kako bi sebi olakšali. To, čini se, nije tako.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 79 odsto pasa nekad u svom životu jelo travu. Iako je to prilično visok procenat, samo 9% pasa od toga je pre jedenja trave bilo loše, a samo 22% njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriša da travu jedu iz drugih razloga.

Uživaju li psi u jedenju trave?

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među naučnicima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

Vlasnici pasa takođe su primetili i da psi najviše trave jedu u proleće pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave. Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima delom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice deo ishrane i kod vukova, a trava je uz to i odličan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj ishrani. Zato, jedenje trave može pomoći psećem varenju, a nadomešćuje i ključan deo zdrave pseće ishrane, piše IFL Science, a prenosi N1.

***

Bonus video: Zlatni retriver

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram