Prvi Fantazjanija fest – čarobno mesto na kom su radoznala deca uz igru učila kako funkcioniše svet

Fantazjanija fest Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na prvom dečijem Fantazjanija festu, u organizaciji podkasta Mamazjanija i portala Zadovoljna.rs, mališani su imali priliku da učestvuju u velikom broju edukativnih i zabavnih radionica i drugih sadržaja.

Uz podršku Generali osiguranja, Argete i Ada Mall-a, tokom dva dana Zadovoljna.rs i Mamazjanija bili su domaćini jedinstvenog festivala u kojem je svako dete od tri do 12 godina moglo da pronađe poneku zanimaciju za sebe, od radionica o programiranju i robotici, preko igrica za razmrdavanje vijuga i intelektualni razvoj, do zabavnih interaktivnih predstava.

Saradnici na ovom projektu bile su renomirane škole, centri i udruženja za intelektualni razvoj dece, poput Malac Genijalac, Brain o Brain, Čuvarak, Čupoglavci, UčenIQ, Festival nauke, Pertini Toys i Prirodnjački centar, a svoje radionice imali su i naši sponzori i partneri Ada Mall, Generali Osiguranje i Argeta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Klinci su imali prilike da vide mnogobrojne eksperimente i da posvedoče činjenici da hemija, fizika i drugi prirodni predmeti zaista mogu biti zanimljivi. O tome smo popričali i sa naučnikom Milanom Popovićem, čiji je mali naučni show i veliki prasak fascinirao svako dete u publici.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja zamišljam da bi ovako trebalo da se uči nauka u osnovnim i srednjim školama, da deca imaju priliku da vide fizičke i hemijske zakone na delu i da ih to oduševi“, priča Milan i dodaje da su ishodi nekih eksperimenata potpuno neočekivani.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milan nam je objasnio na koji način ovakav pristup učenju olakšava školovanje.

„Kroz eksperimente i kada oni sve vide, ostaje im urezano u pamćenje i posle ne moraju da uče lekcije napamet, već zaista shvataju kako svet oko nas funkcionše“, naglašava Milan.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom 15 godina istraživanja i rada, Milan navodi da deca najviše vole kada „nešto pukne, dimi, eksplodira ili gori“. Tim putem, Milan objašnjava načela hemije, a jedan od njegovih omiljenih je upravo uz korišćenje vodonika, ali podseća da njegovi eksperimenti nisu podložni za rad kod kuće.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Iako su mali, Hana i Petar imaju 4 i 5 godina, onaj eksperiment gde je izlazila pena ih je potpuno fascinirao“, otkrio nam je jedan tata o reakciji njegove dece na Milanovu predstavu.

Decu su takođe oduševila lava, vulkan i vatra – eksperimenti koje su izvele i devojke iz Prirodnjačkog centra, Andrijana Jocić i Milena Ikodijević, koje kažu da su njihovi nastupi posebno zanimljivi deci jer je to nešto što sami mogu da nauče, shvate i urade kod kuće.

„Objašnjavamo im kako kreće lava, šta se dešava u vulkanu, erupciju vulkana, društvene mreže, internet – sve to ih zanima,  čak i najmlađa deca budu uključuna“, kažu one.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na ovaj način roditelji mogu da primete od najrnijeg uzrasta da li će deca imati naklonost ka prirodnim naukama.

„Tokom svih ovih godina, shvatili smo da se odmah vidi koja deca će više voleti hemiju, fiziku i slične predmete. Oni budu potpuno uključeni u naše projekte i sve ih zanima, pitaju i pamte, pomno prate svaki naš korak. Pravimo eksperimente od nekih namirnica koje već imate kod kuće, a deca vrlo često sve zapamte i odmah posle odu da rade sa roditeljima“, pričaju one.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kroz razgovor posetiocima festivala, roditelji, ali i deca, otkrili su nam da su upravo svi ovi eksperimenti najviše privukli njihovu pažnju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Moje dete ima 5 godina i fasciniran je lavom, čim je video pritrčao je bliže sceni, čak iako je jako stidljiv, sad kaže da jedva čeka sledeći eksperiment“, otkrila nam je jedna mama.

Kada su ogladneli, klinci su imali priliku da uživaju i u Argeta Junior paštetama, a obrok im je ulepšala i patka, koja je prepoznatljiva maskota ovih paštetica. Skoro svako dete je prišlo da se slika sa patkicom, „baci pet“ i stavi joj nešto u usta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored naučnih projekata, na Fantazjanija festu dečica su imala priliku i da razviju svoju umetničku i kreativnu stranu, ali i da nauče nešto o reciklaži na radionicama školice Čuvarak.

„Predstavili smo projekat „Recikliraj za umetnost“. Deca su mogla da nauče da sortiraju otpad na zanimljiv način. Iako je ovo pomalo konfuzna tema, kroz našu organizaciju prema bojama, seckanje delova iz novina, uspeli su super da se snađu“, priča Stefana

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Takođe, elemenate koje biste bacili, poput pocepanih majica, rasparnih dugmića i čepova, deca su imala priliku da iskoriste i naprave autoportret“, priča Stefana, i kaže da ono što je posebno fasciniralo sve ispred Čuvarka, jeste što su, iako su gledali jedni druge, svi napravili autentičan rad.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako se tokom crtanja nisu takmičili, oni malo kompetitivniji nisu zaobilazili predivni crveni Generali štand, gde su u društvu simpatičnog lava mogli da igraju nekoliko različitih igara, a najviše pažnje je privukao kviz znanja, nakon kojeg su male pametnice dobile i neke od Generali nagrada.

Deca su tokom crtanja, bojenja, lepljenja, i razvijanja umetničke strane,  malo naučila i o ekologiji, kao i o tome šta mogu da urade za zdraviju prirodu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Imamo i radionicu „Reciklažno srce“, gde od papira i semenki deca prave rad koji posle stavljamo u zemlju i na taj način pomažemo celoj planeti“, priča ona.

Sem o planeti Zemlji, klinci su dobili šansu da se upoznaju i sa svemirom, kroz radionice školice Čupoglavci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Deca su sama izvodila eksperimente i to ih fascinira, ali i da prave vanzemaljce“, priča ona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ove radionice su takođe lak i zabavan način za učenje školskog materijala.

„Mogu da nauče Njutnove zakone, o gravitaciji, kako lete rakete, kakva je njihova putanja, zašto mesec ima kratere, kako izgledaju planete,“ priča Sanja i kaže da bi bilo poželjno da se ovi eksperimenti uvedu u škole, kako bi deca mogla sama da vide, urade i izvedu zaključke.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona kaže da uz foliju, brašno i karton, većina ovih eksperimenata može biti izvodljiva kod kuće, uz pomoć roditelja ili čak samostalno.

Pored učenja, klinci su uživali u face paint-u, koje je organizovao tržni centar Ada Mall, a jedna Jovana nam je rekla: „Gledale su predstavu, ali ih je šminkanje po licu ipak malo više zanimalo, tako da je pun efekat bio tek kada su bile iscrtane“.

A neke od eksperimenata, pogledajte u slikama ispod:

Fantazjanija fest, drugi dan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Fantazjanija fest, drugi dan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Fantazjanija fest, drugi dan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Fantazjanija fest, drugi dan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Fantazjanija fest, drugi dan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram