Priča koja je uzdrmala Hrvate: Gej par udomio dvoje dece

Ivo Šegota i Mladen Kožić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Njihova borba da udome decu trajala je tri godine. Njihove najbolje namere prošle su trnovit birokratski put i dugotrajna povlačenja po sudovima i Centrima za socijalno staranje.

Istopolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, kako nezvanično saznaje sajt 24sata.hr dobio je dvoje dece na udomljavanje, čime se završila njihova višegodišnja bitka s državom.

Kako su i ranije najavljivali, od trenutka kada postanu hranitelji i deca im stignu, što se i desilo, više neće izlaziti u medije niti davati izjave. Tako ni sad nisu hteli ništa da komentarišu.

Njihova borba da udome decu trajala je tri godine. U Hrvatskoj se brojna udruženja protive svemu što Šegota i Kožić predstavljaju i bez problema okupe na ulicama hiljade ljudi kad se bore za neka njima važna pitanja, pa je ovaj poduhvat istospolnog para bio ravan borbi Davida s Golijatom. U trenucima kad se činilo da su napokon uspeli i da će njihov dom postati mesto kojim će odjekivati dečji glasovi, iskrsla bi nova prepreka.

Ivo i Mladen su tužili državu kad su ih odbili da budu hranitelji. Sve se završilo na Ustavnom sudu, koji je početkom februara ove godine odlučio da istospolni parovi imaju pravo da udome decu.

„Jako smo zadovoljni i srećni jer su, izgleda, naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda“, rekao je tada medijima Ivo Šegota. U odluci suda, koji je razmatrao predloge za ocenom ustavnosti tri člana Zakona o hraniteljstvu, između ostalog, stajalo je da taj zakon proizvodi diskriminišuće efekte. Nije ukinut, ali mora se tumačiti tako da se nikome, bez obzira na polnu orijentaciju, ne sme uskratiti to pravo. Ipak, ni to veselje nije dugo potrajalo.

Posted by Ivo Segota on Недеља, 26. јул 2020.

Iako je Ustavni sud zaključio da su sudovi i nadležna tela dužni svima pod jednakim uslovima da omoguće učestvovanje u ““javnoj usluzi udomljavanja“ bez obzira na to jesu li u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, Centar za socijalno Zagreb čak je dva puta odbacivao zahtev ovog para. Ipak, pre dva meseca Visoki upravni sud u Zagrebu doneo je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku mora da plati većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, zapravo, potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je prošle godine poništio rešenje Ministarstva, prema kojem je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup proceni za hranitelje.

Šegota i Kožić su u tim trenucima bili pri kraju nove procene za hraniteljsku licencu.

Udomljavanje i usvajanje dece u javnosti često se poistovećuje iako nije ni približno isto. Deca udomljavanjem dobijaju dom, ali ih hrabitelji ne usvajaju, nego brinu o njima i za to primaju finansijsku naknadu. To je do sada istospolnim partnerima bilo onemogućeno. Ivo i Mladen trogodišnju bitku su napokon završili i danas podižu dvoje dece daleko od očiju javnosti, kao što su i na početku bitke obećali. Njihov slučaj i borba trebalo bi da olakšaju put drugim parovima koji takođe požele da pruže dom nekom detetu.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram