Pre kupovine kućnog ljubimca obratite pažnju na par stvari

pas kao kućni ljubimac
Kućni ljubimac, Foto: MICHAEL SIMON / INSTAR Images / Profimedia

Kućni ljubimac je verovatno jedna od najlepših stvari na svetu, ali i obaveza. Iako se veselimo kada si ispunjavamo dane s veselom lopticom krzna, briga o njima podrazumeva organizaciju, finansijske troškove, vreme i prilagođavanje svakodnevne rutine.

Upravo zato udomljavanju psa treba da pristupite odgovorno i razmislite hoće li se ova odluka uklopiti u vaš način života.

Psi će postati vaši najbolji prijatelj te je važno oceniti hoće li vaša veza s ovim četvoronošcem moći biti praćena ljubavlju i brigom. Zato smo u nastavku izdvojili nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pažnju pre nego se odvažite na kupovinu ili udomljavanje vašeg ljubimca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DOGS ? (@insta_dog)

Razmislite o svom načinu života i motivu za kupovinu psa

Kako bi vaš suživot bio skladan i lep, budite iskreni prema sebi i razmislite koliko dnevno imate vremena za šetnju s psom, druženje i maženje. Važno je i istražiti te sa stručnjacima razgovarati o rasi psa koja najbolje odgovara vašem životnom tempu. Imajte na umu njihov temperament, kao i činjenicu da oni jako vole rutinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DOGS ? (@insta_dog)

Uz to, različite rase zahtevaju različit angažman kroz dan – količinu hrane, šetnji i sl. Ako niste često kući i ne možete psa voditi sa sobom, možda je bolje da sačekate s ovom odlukom. Važna će vam biti i podrška – članovi porodice i prijatelji koji će ove aktivnosti moći obaviti kada vi niste kući ili ste na putu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DOGS ? (@insta_dog)

Razmislite o finansijskim troškovima

Zavisno o rasi koju odaberete i starosti psa koji udomite, treba imati na umu troškove hrane, lekova, obavezne vakcine, poseta veterinaru, igračke…

Imajte na umu i brigu o zdravlju

Pojedine vrste pasa su genetski predodređene za određene bolesti, a veoma je važno da godišnje vaš pas odlazi na pregled kod veterinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DOGS ? (@insta_dog)

Socijalizacija i emotivna veza

Zavisno o starosti psa kojeg udomite, imajte na umu i vaspitanje psa i njegovu socijalizaciju. Važno je da ga izložite raznim zvukovima, životinjama i ljudima te mu pomognete izrasti u razigranog, ali, lepo vaspitanog psa. Imate na umu i da ćete vi s njim izgraditi emotivnu vezu i pronaći najboljeg prijatelja u četveronožnom obliku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by s e l e n a ? (@petrusimen)

Druženja s psom će vam doneti neke nove uzbudljive momente, a neke od njih su više smeha, razvijanje društvenih veština, više aktivnosti i nove uspomene koje ćete pamtiti celi život!

***

Bonus video: Spisak za putovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram