Praksa u finskim vrtićima koja je deci ojačala imunitet

Deca
Foto: Jonatan Fernstrom / ImageSource / Profimedia

Jedan eksperiment sproveden u finskim vrtićima pokazao je kako se uspešno poboljšava imunitet dece na lep i zabavan način.

Finci su našli savršen način da dece prirede zanimljivu igru, koja istovremeno ima odlične efekte po njihovo zdravlje.

Kad su zaposleni u nekim obdaništima u Finskoj napravili travnjake i zasadili šumske biljke poput vreska i borovnice, a zatim dozvolili deci da se brinu o biljkama u žardinjerama, raznovrsnost mikrobioma u crevima i na koži dece vrlo brzo je postala zdravija, pišu Detinjarije.

Merili su nivo T ćelija u krvi i drugih značajnih činilaca imunog sistema kod dece koja se igraju na betonskim igralištima, i kod dece koja su imala travnjake. Istraživanje su sproveli u roku od 28 dana. Pokazalo se da su deca koja su brinula o biljkama i igrala se sa zemljom imaju porast T ćelija.

“Takođe smo otkrili da je crevna flora dece koja se igraju u zelenilu slična onoj koju imaju deca koja svakodevno posećuju šumu”, kaže naučnica Marja Rozlund sa Univerziteta u Helsinkiju.

 

Prethodna istraživanja pokazala su povezanost ranog izlaganja zelenilu sa dobrim imunitetom, ali nije bila dokazana uzročno-posledična veza. Ovaj finski eksperiment je prvi koji je pokazao da direktnim menjanjem detetovog gradskog okruženja može da se menja i njegova crevna flora a samim tim i njegov imunitet.

Istraživanje je takođe dokaz da je tačna “biodiverzitetska hipoteza”, koja kaže da je gubitak raznovrsnosti živog sveta u gradovima barem delimično odgovoran za skorašnji porast učestalosti bolesti povezanih sa imunim sistemom.

Deca koja su se igrala napolju, na zemlji, travi i među drvećem, imala su porast broja mikroba nazvanih gamaproteobakterije koji utiču na jaku imunu odbranu njihove kože, kao i na povećanje koncentracije imunih ćelija u krvi i smanjenja koncentracije interleukina-17A, koji se povezuje sa autoimunim bolestima i alergijama.

“Za decu bi bilo najbolje ako bi se igrala u baricama i riljala po zemlji”, poručuje ekolog Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju i dodaje da bi deca trebalo da borave u prirodi pet puta nedeljno da bi to popravilo njihov imunitet.

***

Bonus video: Dan majke trojki

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram