Poznati iz Srbije i regiona koji su usvojili decu i naučili nas šta znači ljubav

Foto: Antonio Ahel/ATAImages., Ethan Miller / Getty images / Profimedia, Zoran Škrbić, Vesna Lalić/Nova.rs, Sepic/ Northfoto / Newscom / Profimedia, SAM

Stvorili su divne porodice.

Ne postoji plemenitiji čin od usvajanja deteta – to je velika životna odluka koja nije laka, ali je beskrajno lepa.

Međutim, usvajanje dece je na ovim prostorima i dalje pomalo „tabu“ tema i zato su primeri poznatih ličnosti iz Srbije i regiona koji su to uradili – jako važni.

Oni su se odlučili da svoju porodicu obogate na najlepši mogući način i pokazali da DNK nije uslov za ljubav.

Dubravka Đedović

Foto: Instagram / dubravka.djedovic

Ministarka rudarstva i energetike ima četvoro dece, od kojih je dvoje usvojeno. Dubravka Đedović je u intervjuu za „Karakter“ otkrila kako je usvojila dve devojčice.

„Ima li šta lepše i izazovnije od dece?! Imam veliku, raznoliku porodicu, sa mnogo dece. Dve devojčice sam ‘usvojila’ i odgajila od malena. One su sada mlade, velike devojke i drago mi je da sam im i dalje uzor i oslonac u životu, i tako će zauvek biti. Odgajati četvoro dece je uloga puna izazova, ali i beskrajnih zadovoljstava, koja proističu iz posvećenosti i predanosti tom zadatku. Svako dete ima svoju ličnost i afinitete i prava je magija to prepoznati i dati mu pravo usmerenje, nenametljivo i mudro. S obzirom na to da odrastaju u zemlji i vremenu koji donose niz izazova, konstantno ih učim koliko je važno prilagoditi se novoj sredini, a ne izgubiti sebe, prihvatiti promene i izaći još jači iz njih, izvršavati svoje obaveze samostalno i savesno“, rekla je ministarka.

Vlade i Snežana Divac

Snežana Divac
Snežana Divac Foto: Instagram/ana_divac

Vlade i Snežana Divac usvojili su devojčicu Petru 1999. godine, kada je imala samo šest meseci. Kada je preminuo Milutin Mrkonjić, Vlade Divac je otkrio da im je on pomogao da Petru usvoje.

„Mogu da razumem da mnogim ljudima to nije jasno, ali uvek kažem, zamislite da vam je dete zamenjeno u porodilištu, nikada ga ne biste dali. Jer, ljubav je mnogo jača od krvne veze“, rekla je Snežana Divac jednom prilikom.

„Ljudi me često pitaju kako je to imati dve mame i dve tate. Nemam po dva roditelja, imam samo moju mamu i mog tatu. Ljude koji su me odgajili i učinili da postanem nezavisna, inteligentna i jaka devojka. Zatim, imam i biološku majku, ženu koja me je rodila i kojoj ću biti večno zahvalna za to što sam danas okružena pravim ljudima. Ne znam ništa o ženi koja me je rodila, a ni o mom biološkom ocu i nisam u kontaktu sa njima. Volela bih da ih upoznam jednog dana, ali mi se ne žuri. Često mi kroz glavu prolaze pitanja da li ličim na nekoga od njih dvoje i imam li neke njihove osobine,“ napisala je ranije Petra na Instagramu.

Sergej Ćetković

Pevač i njegova supruga Kristina usvojili su dve ćerke – Lolu i dve godine mlađu Milu. Posebno je lepo što su o tome uvek govorili otvoreno.

„Moje ćerke znaju da su usvojene. Pričao sam im od prvog dana kako postoji neka škola za decu gde smo mi došli, a one su rekle: ‘Pa gde ste vi do sada?'“, ispričao je Ćetković.

Pevač je za „Slobodnu Evropu“ poslao poruku onima koji se još dvoume o usvajanju dece. Rekao je da imaju na umu da je dečija i njihova sreća važnija od društvenih predrasuda.

„I da je njihova i sreća te dece bitnija od onoga ‘šta će reći ljudi’ ili šta će se pričati po čaršiji. Tako da onima koji me, tim povodom, pitaju ili priđu na ulici, a bilo je toga više puta, kažem neki savet i podelim svoje iskustvo sa njima. I kažem da je moja sreća najbolje iskustvo, najbolji pokazatelj onima neodlučnim šta treba činiti dalje. Ali ima i onih koji toliko tiho pričaju o tome jer se boje da to neko ne čuje, da pričamo uopšte o tome. Uvek sam se trudio da ne slušam sredinu, da idem svojim putem i da sebe činim što srećnijim i ispunjenijim“, kaže Sergej Ćetković.

Esma Redžepova

Kraljica romske muzike je sa suprugom Stevom izvela pravi podvig. Osim što su za života imala više od 2.000 humanitarnih nastupa, usvojili su četrdeset osmoro dece, od kojih 47 sinova i jednu ćerku.

Sve su ih iškolovali, a uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru.

„Kad se nešto želi, onda ništa nije teško. Moj suprug i ja to smo radili iz ljubavi, tako da se nismo ništa više odricali nego roditelji koji su rodili decu“, rekla je za medije.

Filip i Madlena Cepter

Foto: Nova.rs

„Brak bez dece nije ograda u pustinji. Brak je sveta institucija u kojoj se, ujedinjenjem muškarca i žene, postiže harmonija koja je sama po sebi kvalitet. Deca ga čine lepšim, ali ne donose smisao, on je u nama samima. Ema je ušla u naše živote jednog decembarskog dana (2000) i odmah se ugnezdila u naša srca gde je otvorila prostor kog ranije tu nije bilo. Zaista nas je obogatila kao ljude, a i danas to čini svakog dana. Lepo je kad čovek može da se ostvari kao stvaralac, pa da zatim postane roditelj, a još je lepše kada možete da ispravite nepravdu i umesto bola stvorite – ljubav. Meni se dogodilo i prvo i drugo“, tako je Madlena Cepter u retkom intervjuu objasnila zašto su ona i suprug Filip odlučili da usvoje devojčicu.

Ema Cepter danas ima 23 godine i veoma je popularna na društvenim mrežama.

Goran Višnjić

Hrvatski glumac koji se proslavio u Holivudu i često bio na listama najlepših muškaraca na svetu, ima usvojenog sina Tina. Ime je dobio po pesniku Tinu Ujeviću. Podigao ga je u braku s Ivanom Vrdoljak, koja je kasnije promenila ime u Eva Višnjić.

Goran i Eva imaju još jednog sina, Viga, kojeg su dobili putem surogat majke, a glumac ima i vanbračnu ćerku koju je priznao.

***

BONUS VIDEO: Investicije za bebe koje se isplate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram