Tukli su ih i ponižavali – one su ustale protiv nasilja

Beba i porodica 18. maj 202009:01 > 09:14
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Već četvrtu godinu se 18. maj u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja. Nažalost, situacija je gora nego ikada.

U 2019. godini ubijeno je 28 žena, a od početka ove godine 10 žena, od toga je samo u poslednjih nedelju dana ubijeno pet žena, saopšteno je iz organizacije FemPlatz, Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju i Kuće rodnih znanja i politika.

Kako se napominje, u Srbiji i dalje nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida, što znatno otežava analizu i sprečavanje ove pojave, ali njihovo istraživanje „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji“, čiji su rezultati predstavljeni krajem prošle godine, pokazuju da izvršenju ubistva najčešće prethodi nasilje u porodici/partnerskom odnosu, koje ranije nije prepoznato kao rizično, kako od žrtava, tako ni od nadležnih institucija.

Pročitajte još:

„Surovost, nanošenje velikih patnji i ponižavanje žrtve predstavljaju osnovna obeležja ubistava izvršenih u partnerskim odnosima, a ova vrsta ubistava relativno često je praćena samoubistvom ubice. Kao motivi se pojavljuju ljubomora, prestanak emotivne veze ili napuštanje bračne zajednice od ubijene, potreba za novcem i koristoljublje i slično. Ubice se uglavnom ne kaju zbog počinjenog ubistva, već zbog toga što su ‘upropastili’ svoj život. Njihov vrednosni sistem zasnovan je na izrazito patrijarhalnim stavovima, preziru i mržnji prema ženama, koje smatraju inferiornim u odnosu na muškarce i uglavnom krive za nasilnička ponašanja muškaraca. Veliki broj ubistava žena nije sprečen zbog izostanka blagovremene i efikasne reakcije institucija sistema, od neblagovremenog reagovanja na prijave nasilja, preko minimizovanja opasnosti i nesagledavanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost žrtve. Sudski postupci su fokusirani na učinioca, uglavnom nema dovoljno podataka o žrtvi, kao ni o odnosima između učinioca i žrtve pre ubistva, a ljubomora se ne sagladava kao niska pobuda, ukoliko nije ‘patološka'“, pokazuju podaci pomenutih organizacija.

Ukratko, žene žrtve ostaju nevidljive, kazne za počinioce nepoznate, a atmosfera takva da se nasilje i ne prijavljuje. Stravična sudbina Ksenije Pajčin koju je pre 10 godina ubio tadašnji dečko Filip Kapisoda, nakon čega je počinio samoubistvo, u potpunosti se uklapa u mračan šablon, ali danas je važno podsetiti i na primere poznatih žena koje su se suočile sa nasilnicima, javno progovorile o paklu kroz koji su ih poveli i prekinule tišinu u Srbiji kad je u pitanju ova tema.

Sindi: Tukao me je i u trudnoći 

Ivana Stamenković Sindi, nekadašnja pevačica grupe „Models“, poslednjih godina borila se za starateljstvom nad ćerkom, koje je sud dodelio njenom bivšem suprugu Nikoli Pavloviću. A Pavlović se prethodno našao na sudu zbog optužbi da je 2012. godine davio Stamenkovićevu, koja je zadobila i povrede glave od udaranja u zid.

„Bivši muž me je tukao i davio u trudnoći. Da li je tada razmišljao o svom nerođenom detetu? Kada se dete rodilo, udario mi je šamar posle kog sam pala sa sve bebom u naručju… Kada sam odlučila da se razvedem, jer sam želela da zaštitim svoje dete, on je nastavio i posle razvoda da me tuče. Otišla sam u Institut za sudsku medicinu, slikala modrice i podlive, prijavila ga policiji“, rekla je svojevremeno Ivana, koja danas ćerku viđa dva dana u radnoj nedelji i svaki drugi vikend, prenose mediji.

Ana-Marija Žujović: Srbija, zemlja gde niko ne odgovara za svoja dela

Pre pet godina fitnes prvakinja Ana-Marija Žujović na svoj Facebook profil okačila je selfi na kojem je sva u modricama, uz poruku: „Nisam Rijana, ali ni ti nisi Kris Braun, a što je najgore ovo je Srbija, zemlja gde niko ne odgovara za svoja dela“.

Ispostavilo se da ju je voditelj Vladimir Stanojević, samo nekoliko meseci nakon tajnog venčanja u Las Vegasu, brutalno pretukao, zbog čega je nekoliko nedelja kasnije, navodno, izgubila bebu.

„Mislila sam da je za njega dovoljna kazna to što su ga u medijima okarakterisali kao nasilnika i siledžiju, ali želim da i krivično odgovara za ono što je uradio. Dakle, goniću ga krivično do kraja“, najavila je tad Ana-Marija.

Pa, kako se onda desilo da danas Stanojević uživa u Las Vegasu sa novom suprugom Amerikankom, u luksuzu i okružen lepoticama?

Pročitajte još:

Voditelj je nekoliko nedelja posle incidenta napustio Srbiju i odselio se u Ameriku. Od tad se nije vraćao. Za njim je raspisana poternica, što znači da bi bio uhapšen kako kroči u zemlju, a Žujovićeva je tražila da mu se sudi u odsustvu.

Ana-Marija se povukla iz javnosti, ali se prošle godine obratila na društvenim mrežama rečima: „Živim ovde u prelepoj Srbiji, ali neke stvari i dalje ne funkcionišu. Žene, ali i muškarci su i dalje nezaštićeni agresije jačih. Pravda ne postoji ili bar ne još uvek. Slučaj nije rešen… Nisam i neću dozvoliti da budem žrtva, povređena jesam, ali dajem sve od sebe da iz ovoga izađem kao pobednik“.

Milica Dabović: Pretio mi je da će me ubiti ako nešto kažem

„Ja nisam bila žrtva jednom, nego 20 puta. Posle drugog, trećeg zlostavljanja sam onako raščupana pozvala mamu vrišteći, a ona je pozvala policiju. Simon mi je zapretio nožem da ne smem ništa da kažem ili će me ubiti“, ispričala je košarkašica Milica Dabović nedavno za „Srpski telegraf“, osvrnuvši se na strašan trenutak kad je u februaru 2017. godine u njenom stanu njen tadašnji dečko Simon Šiklić pokušao da je zadavi.

Policija je reagovala, a nakon žestokog prepucavanja po medijima, tokom kojeg je Milica pričala kako ju je prebijao i krao, a Šiklić nju nazivao „povređenom ženom“, bivši hrvatski rukometaš je na kraju sklopio nagodbu sa sudom i priznao krivicu za nasilje. Dobio je uslovnu kaznu od deset meseci, koja neće biti izvršena ukoliko u naredne tri godine ne ponovi krivično delo, proteran je iz Srbije na godinu i po dana, a dobio je i zabranu prilaska Milici u trajanju od tri godine.

Ipak, Milica je nedavno priznala da se danas plaši da će ga sresti dok šeta sa sinom, jer joj i dalje šalje poruke i traži je po gradu.

Nataša Bekvalac: Suđenje je bilo gore od udaraca

„Treća sreća“, navijali su mediji prenoseći detalje romantičnog venčanja Nataše Bekvalac i Luke Lazetića na Ibici, podsećajući na pevačicine neuspele brakove sa Dačom Ikodinovićem i Ljubom Jovanovićem. Samo nekoliko meseci kasnije, prenosili su užasavajuće fotografije Natašinog prebijenog lica.

Nataša Bekvalac kasnije je pričala kako ju je Luka Lazukić zlostavljao od prvog dana braka 25. septembra 2017. godine sve do 14. aprila 2018. godine, kada ju je krvnički pretukao, samo četiri meseca nakon porođaja. Sve do tada su u javnosti delovali kao savršen par.

„On mene nije udario, on je mene pretukao! To je bio kraj, bila sam ponižena, ali je za mene od udaraca bio gori sudski proces, jer sam se u sudnici osećala kao da sam ja kriva i kao da je situacija obrnuta, pogotovo kada su me pitali: ‘Mislite li da je u redu što ste naglo probudili muža?’. Pokušavali su da me naprave krivom, a ja sam počela da verujem da možda i jesam, ali sam dokazala da nisam, jer su stručnjaci veštačili moje povrede i dokazali da to nisam mogla sama sebi da uradim. U tim trenucima sam osetila da sam dotakla emotivno dno i bila kao žena potpuno osramoćena“, ispričala je pevačica u jednom od prvih intervjua na tu temu.

View this post on Instagram

Moj mali roze poni jede zloce?☀️❤

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva) on

Otkrila je kako je kao i svaka žrtva nasilja, tokom tog perioda izgubila samopouzdanje, kako je bila odsečena od porodice i prijatelja, kako je imala osećaj da je potpuno sama, a nakon svega je morala da potraži pomoć psihoterapeuta. Lazukić je osuđen na 8 meseci zatvora, tri godine uslovno.

Kako izgleda procedura za prijavu nasilja

Nasilje se prijavljuje policiji ili javnom tužiocu. Nakon prijave, policija utvrđuje činjenično stanje i najčešće dovodi u stanicu osobu za koju se sumnja da počinila krivično delo. Iz Ministarstva pravde objašnjavaju da tada specijalizovan nadležni policajac procenjuje rizik, obavlja razgovor sa žrtvom i napadačem, prenosi BBC. Dodaju da u roku od osam sati, od kada je napadač doveden u stanicu, policajac procenjuje da li je bilo nasilja u porodici i izriče mere koje predviđa Zakon, nakon čega se obaveštava i javni tužilac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram