Potresan video: Kako devojčica s autizmom reaguje na petarde

Foto: Shutterstock

Sezona petardi je krenula i mnogo se priča o tome koliko stresa pucanje donosi kućnim ljubimcima i maloj deci, ali snimak devojčice s autizmom slomiće vam srce.

„Ovako reaguje većina dece sa autizmom na prasak petarde. Zbog vaših 3 sekundi zadovoljstva. Jel vredno? Jeste srećni? Jel ima neka još jača? Stavi prst na čelo i zamisli da je ovo neko tvoj. Tvoja sestra, ćerka, tvoja ljubav… NE BACAJ PETARDE!“, poručila je jedna korisnica Fejsbuka uz snimak na kojem majka nekoliko minuta pokušava da umiri svoje dete nakon pucnja petarde.

Snimak nije nov, ali treba ga šerovatio stalno kako se ne bi zaboravilo na osobe koje svakodnevno žive vanredno stanje.

“Autistična deca reaguju i na mnogo manje bučne efekte. Moj sin ne voli kada je glasna muzika, kada je gužva… To važi i za ostalu autističnu decu. Gde god je velika gužva i buka to njima smeta. Moje dete reaguje tako što poklopi uši rukama i isključi se na neki način. To je odbrambeni sistem. Možete misliti koliko te petrade štetno utiču na njih i izazivaju strah”, rekla je Dušica Jaćimović, majka autističnog deteta i zastupnica udruženja Svoj svet, u emisiji „Probudi se“.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram