Poslednji podsetnik pre letovanja u Grčkoj

Ilustracija, Foto:Shutterstock

Cele godine ste vredno radili i sada konačno odbrojavate dane do odmora kada ćete se zaputiti prema prelepoj Grčkoj gde vas čekaju peščane plaže, romantični zalasci sunca, tirkizno more i kokteli svih boja. u peščane plaže, romantični zalasci sunca, tirkizno more i kokteli svih boja. Kako biste izbegli nerviranje pred put, možda ste već počeli da pišete liste sa neophodnim stvarima ili da pakujete kofere – sve samo da nešto ne zaboravite.

Postoje sitnice o kojima možda niste razmišljali, pa smo za vas pripremili još jedan podsetnik kako bi vam odmor prošao bez stresa:

Pasoš

Ne, ne mislimo na to da treba da ga ponesete, nego da proverite da li vam je pasoš još uvek važeći, odnosno da nije ISTEKAO. Mnogi sugrađani su izvadili biometrijske pasoše 2010. godine. Kako oni važe 10 godina, a prošle godine je malo ko putovao zbog globalne pandemije, ovog leta stvorile su se ogromne gužve za dobijanje novih putnih isprava.

Granični prelazi
Ukoliko putujete kolima, savetujemo vam da na more krenete u ranim jutarnjim časovima kako bi izbegli gužve na granicama. Uvek je bolje putovati utorkom, sredom ili četvrtkom nego ostalim danima zbog frekventnosti saobraćaja na kraju i početku nedelje. Dodatno se informišite gde možete da prođete, jer je nedavno jedan od glavnih prelaza sa Severnom Makedonijom (Evzonoi) bio zatvoren usled šumskih požara.

Popunjen elektronski formular (PLF)

Osim što je neophodno da posedujete jedan od tri bezbednosna dokumenta (potvrda o vakcinaciji, negativan PCR test urađen u poslednjih 72 časa ili potvrdu da ste preležali Covid19 u poslednjih šest meseci), u Grčku ne možete da uđete ukoliko niste popunili formular koji se može skinuti na sajtu ministarstva turizma. Ukoliko ste čuli priče od prijatelja i rođaka da ta dokumenta ne proveravaju na granicama, nemojte neozbiljno shvatiti popunjavanje ovog formulara. Sve i da ostale nisu proveravali, možda se baš vama „zalomi“ da budete provereni, pa bi bilo pametnije da takve neprijatnosti izbegnete.

Roming Paket

Sigurno ste čuli kako je „roming ukinut“ u zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula ove godine, ali ta informacija nije u potpunosti tačna. Roming je obezbeđivanje telekomunikacione veze za korisnika na lokaciji izvan države u kojoj je registrovao telekomunikacijske usluge, tako da on i dalje postoji, samo su cene poziva i poruka izjednačene sa onima u domaćem saobraćaju, a mobilnog interneta ćete imati manje nego u okviru mesečnih paketa. Ta pravila NE VAŽE ZA GRČKU, jer ova zemlja nije deo Zapadnog Balkana, već Evropske unije. Ipak, Srbija i Grčka potpisale su poseban sporazum na osnovu koga vas i tamo čekaju mnogo niže cene poziva i poruka, a cena interneta će vas koštati 1 RSD/1MB odnosno 1024 RSD/1GB. Ukoliko često koristite mobilni internet, savetujemo vam da uzmete neki od roming paketa mobilnih operatera. Najbolju ponudu ima A1 Srbija gde možete nabaviti različite Roming Net dodatke kreirane po svačijoj meri. Na primer, za 799 RSD možete dobiti ceo gigabajt mobilnog interneta, tako da cena jednog megabajta bude i niža od jednog dinara, a postoje i posebne ponude za one koji najviše vremena provode na Viberu i Instagramu.

Vremenska prognoza

Znamo da ste se uputili na more, ali čak i tamo može da se desi da padne kiša ili bude prohladno, pa obavezno proverite vremensku prognozu za mesto u kojem ćete boraviti. Naš savet vam je da ponesete bar jedan komad odeće sa dugačkim rukavima, čak i da se prognoziraju samo sunčani i topli dani. Danas je vreme promenljivo, a skuplje će vas koštati da tamo kupujete toplu odeću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram