Porodica iz centra Beograda traži dadilju i nudi platu 1.200 evra – pogledajte zašto su uslovi mnoge naljutili

Foto:Shutterstock

Da li biste prihvatili?

Jedan od najtraženijih, ali i najzahtevnijih poslova današnjice je posao dadilje. Mnogi roditelji ističu da je izuzetno teško pronaći adekvatnu osobu kojoj bi poverili svoje dete na čuvanje, dok se s druge strane veliki broj dadilja žali na loše uslove i nerealana očekivanja poslodavaca.

U cilju nalaženja najboljeg rešenja bebi servisi rade neprestano i predstavljaju odličnu sponu između roditelja i bebisiterki, pružajući i jednoj i drugoj strani određenu sigurnost. Međutim, većina njih je u nedostatku sa dadiljama, te je preporučljivo da se čak dva meseca ranije prijavite na listu čekanja.

Posebno je interesantno da potreba nadmašuje realne mogućnosti, te s obzirom na cene dadilja mnogi roditelji odvajaju skoro jednu celu platu na bebisiterke, pa je tako portal Nova.rs u saradnji sa bebi servisom nedavno otkrio koliko košta dadilja u Srbiji: „Ne krijemo cenu. Tako da je, recimo, za period čuvanja od mesec dana, četiri sata dnevno, cena 41.624 dinara. Zatim, pet sati je 47.480 dinara, šest je 55.077, dok je cena za čuvanje deteta osam sati dnevno u trajanju od mesec dana, 58.857 dinara“.

U odnosu na to postoji pristupačnija opcija, odnosno studentkinje koje traže letnje i povremene poslove. Ipak, većina roditelja očekuje nekog ko će biti kao član porodice, uvek prisutan i s kim će izgraditi obostrano poverenje.

Arturs Budkevics / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, poslovne i druge životne obaveze često navode roditelje da postave previsoka očekivanja kada je reč o bebisiterkinim odgovornostima, a jedan takav oglas je privukao veliku pažnju na Fejsbuk stranici preko koje roditelji traže dadilje, ili iste nude usluge čuvanja dece.

Naime, u oglasu koji je postavila poznanica jedne porodice iz Beograda navodi se da žive u centru grada, odnosno na Savskom vencu i da nude platu od 1.200 eura. Na prvi pogled deluje kao savršen posao, ipak, nekoliko detalja je razljutilo sve.

Pre svega su se dotakli dela koji ističe da traže „ozbiljnu i odgovornu devojku sa iskustvom“ – odnosno da je stavljen akcenat na traženju isključivo mlade ženske osobe, dok bi većina drugih oglasa tražilo „dadilju“, „bebisiterku“, „ženu za čuvanje“, „gospođu“, itd… Pored toga, oglašivač navodi da se radi 6 dana u nedelju, slobodan dan može da se očekuje između ponedeljka i petka, dok je vikend isključivo radan. A naglašeno je da osoba treba da bude i slobodna za putovanja sa porodicom. Samim tim neki su shvatili ovo vrlo uvredljivo, i da plata koja deluje primamljivo, zapravo krije mračnu stranu.

„Mene bi bilo stid da ponudim ovako nešto. A, pritom tražiti stručno lice. To može da radi osoba koja se pomiri sa tim da privatni život više neće imati, njen život je prodat za 1.200 eura. I pazite sad ovo, devojka koja je stručna. Ne žena, ne gospođa, nego stručna devojka. U kalkulaciju cene ulazi i radni vikend, i rad kad su državni praznici i putovanja kada ste 24h angažovani. Plus obrazovan kadar. 680 dinara, poslodavac vrlo velikodušan, sve pohvale za istog.“ – dodala je ironično jedna od članica grupe.

LightField Studios Inc. / Alamy / Alamy / Profimedia

Još jedan paradoks je što porodica ističe da traži osobu „koja može dugoročno da se posveti“, dok jedan od komentara kaže da se isti taj oglas od iste porodice ponavlja na svaka dva meseca, a komentatori su imali o obrazloženje za to:

„Mislim da je nešto drugo u pitanju. Devojke koje su se obrazovale za vaspitačice, ne žele da kuvaju, čiste, peglaju, to vidim po mojoj snahi, ona, dok dete spava, čita.“

Ipak, prijateljica porodice koja postavlja oglas demantuje da se radi o takvoj vrsti posla, i da se očekuje jedno briga o deci.

Međutim, iskrena ispovest jedne komentatorke je ipak svima privukla najviše pažnje:

„Ja sam se na ovaj oglas javljala 30 puta i nikada mi nisu odgovorili. Bravo za sve što ste napisali!! Javljala sam se na Vaš oglas i u supersiterki. Volela bih da ste mi objasnili koje uslove ne ispunjavam pošto sam prihvatala sve Vaše i pronalazila se u njim, a takođe završila sam i fakultet edukativni sa preko 60% pedagoških predmeta. Odgovorili ste mi samo jedanput i to otprilike u tom fazonu “ hvala na javljanju“. Da ste mi tako „lepo“ kao sada objasnili ne bih nikada više javila se na Vaš oglas. A sve mogu i dokumentovati.“

Cela diskusija se ipak završila kratkim komentarom koji kaže „Srećno“. Šta drugo i reći?

Bonus video: Dr Katarina Bajec u podcastu Mamazjanija: Mame, ne stavljajte svoje zdravlje u drugi plan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram