Pitali smo učitelje: Da li su dobri besplatni udžbenici

besplatni udžbenici
Foto: Ivan Dinić/Nova S, N1

Astronomske cene kompleta udžbenika još jedna su muka roditelja u Srbiji. Zato je mnoge neizmerno obradovala vest da je profesor Aleksandar Kavčić u saradnji sa Zavodom za udžbenike obezbedio srpskim osnovcima besplatne udžbenike koje mogu da preuzmu preko interneta. Međutim, izdavači su nedugo potom digli veliku buku, pa tvrde kako to unazađuje srpsko obrazovanje. Učitelji i nastavnici za portal Nova.rs govore da li su besplatni udžbenici dobri ili loši.

Ono što je doskora delovalo nezamislivo – besplatni udžbenici u elektronskoj formi na internetu koji po potrebi mogu da se štampaju – danas je realnost.

Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu, realizovao je nedavno, u okviru fondacije „Alek Kavčić“, projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji. Tako svi roditelji koji godinama plaćaju skupe komplete udžbenika, koji idu od 6.000 do čak 17.000 dinara, sada imaju mogućnost da deci pruže – besplatne.

U prvih šest dana postojanja platforme besplatnabiblioteka.com skinuto je čak 65.000 udžbenika. Iz toga se vidi da je potreba ogromna.

Međutim, Udruženje izdavača udžbenika je saopštilo da bi preuzimanje besplatnih udžbenika suštinski unazadilo kvalitet obrazovanja u Srbiji jer kompletna ponuda dolazi od privatne fondacije i od jednog privatnog izdavača. I tako poslednjih dana deluje da se digla prava hajka na profesora koji, po svemu sudeći, samo želi nešto dobro za obrazovni sistem.

S druge strane, podršku profesoru Kavčiću dali su mnogi poznati i manje poznati.

Gest dobročinstva

A šta o svemu misle oni koji se zaista bave podučavanjem dece u Srbiji?

Željana Radojičić Lukić, osnivač EduBalkan zajednice i Balkanske nastavničke mreže, za portal Nova.rs priča zašto je projekat Besplatna biblioteka važan i dobar. Kako kaže, iako je od onih učitelja koji ne pridaju važnost školskim udžbeniciima, bilo da su besplatni ili ne, mora da podrži ovaj nesvakidašnji gest dobročinstva gospodina Kavčića da napravi onlajn biblioteku besplatnih udžbenika. Ona ističe i da to što se obrazovanje tako stavilo u fokus pažnje javnosti daje ovoj ideji dodatnu vrednost.

„Svi udžbenici prolaze akreditaciju nadležne ustanove, a da bi se akreditacija dobila, postoje jasni kriterijumi koje svaki izdavač mora da ispoštuje, pa je to slučaj i sa ovim besplatnim udžbenicima Kavčić fondacije. Možda neki udžbenici imaju bolju ilustraciju, neki sadržajniju i funkcionalniju didaktičko-metodičku aparaturu, neki kreativnije priloge, neki renomirane autore ili recenzente, ali to su finese i nema tu nekih bitnih razlika“, kaže Željana Radojičić Lukić i napominje da svi koji rade u nastavi znaju da je udžbenik samo pomoćno nastavno sredstvo i da je učitelj najinovativniji udžbenik, ali da je ova ideja svakako dobra.

Ona ipak dodaje da bi udžbenici mogli da budu kvalitetniji.

„Moja poruka Kavčić fondaciji je da se potrudi da dođe do kvalitetnih autora, da pruži jednu drugačiju, pre svega inovativnu dimenziju udžbenika i da ne odustaje od uvećavanja kvalitetnog besplatnog udžbeničkog fonda. Možda je ovo idealan momenat da menjamo tržište udžbenika po pitanju kvaliteta, a na uštrb kvantiteta. Na kraju, dužni smo da stvorimo jednake uslove obrazovanja za svako dete, a svedoci smo da se neke porodice zadužuju kako bi obezbedile svojoj deci te’jednake uslove’ koje im država garantuje“, zaključuje Željana Radojičić Lukić.

I Olivera Smiljanić Potić, nastavnica srpskog jezika iz Beograda, slaže se da su besplatni udžbenici pozitivna novina u Srbiji. Međutim, njoj pomalo smeta manjak izbora udžbenika.

„Sama ideja besplatnih udžbenika je odlična. Ali bilo bi dobro da ostane sloboda nastavnika da biraju udžbenik. Konkretno u mojoj školi učenici uzimaju iz školske biblioteke udžbenike koje je profesor izabrao, vraćaju ih na kraju godine. Prednost je za sve koji imaju mogućnost da ih koriste u elektronskom obliku. Mana je to što nemaju u Srbiji svi tu mogućnost. Mana je što nastavnik ne može da izabere udžbenik jer svakako ima boljih i lošijih“, kaže nastavnica Olivera Smiljanić Protić.

O problemu sa udžbenicima u Srbiji za portal Nova.rs govori i Vojka Milovanović, nastavnica francuskog jezika iz Požarevca:

„U zemlji siromašnih građana mnogo je različitih izdavača koji nude udžbenike raznih autora za iste predmete i programe, a koje učenici ne mogu da razmenjuju sa učenicima drugih škola. Štaviše, ukoliko učenik promeni školu, on ne može da već kupljene udžbenike koristi u drugoj školi jer nisu od istog izdavača, što je apsurd. Tako se stiče utisak kao da smo različitim državama i ne pripadamo istom obrazovnom sistemu. Sve ovo mora da rešava država“, napominje nastavnica Vojka Milovanović.

S druge strane, Ivana Bošnjak Bošnjak, učiteljica iz Zrenjanina, nije oduševljena time što su udžbenici na platformi Besplatna biblioteka u izdanju Zavoda za udžbenike.

„Jedva sam čekala da biramo udžbenike i sad nas opet Zavod tera na njihov teren. Da se ne lažemo, roditelj i treba da uloži nešto u dete, ako već može u čips i koka kolu, može i u kvalitetne udžbenike. Takođe, udžbenik u mlađim razredima ima i svoju emotivnu komponentu, u njemu su smajlići, petice… Mnogi su sačuvali svoje prve udžbenike baš zbog toga.“

Zorana Mitrović, učiteljica iz Pančeva, nadovezuje se i govori da je ideja u srži dobra, ali da bibilo još bolje kada bi se napravili novi udžbenici.

„Projekat je dobro zamišljen, ali samo ako se u okviru fondacije koja ga finansira stvore novi, savremeni, kvalitetni, interaktivni udžbenici za celu Srbiju. Dakle, treba krenuti od početka – finansirati stvaranje novih i kvalitetnih besplatnih udžbenika, jedinstvenih za celo tržište. To bi imalo smisla“, zaključuje nastavnica Zorana Mitrović.

Inače, profesor Kavčić je ranije govorio kako dugoročna ideja i jeste da se u saradnji sa akreditovanim stručnjacima izrade sasvim novi udžbenici koji bi bili dostupni u elektronskoj formi.

Jasno je da u svakom poslu, pa i u ovom, ima mesta za napredak, ali da se zaključiti da su besplatni udžbenici za osnovce veliki iskorak u srpskom obrazovanju. Podsetimo, profesor Kavčić je svoju misiju sproveo zahvaljujući novcu od tužbe koju su on i Karnegi Melon dobili protiv kompanije Marvel. Ta je tužba vredna čak 750 miliona dolara. Deo tog novca profesor je uložio u besplatne udžbenike za đake u Srbiji. Za sada su na sajtu besplatnabiblioteka.com dostupni udžbenici za III i VII razred (za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski jezik za treći razred, a za sedmi knjige za srpski, matematiku, fiziku, informatiku, tehniku i tehnologiju i engleski jezik za treću i za sedmu godinu učenja). Na sajtu se može videti da su u planu i besplatni onlajn udžbenici za sve nivoe razreda, od prvog do osmog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram