Pitala sam Mirku Vasiljević koje tri stvari su za nju ključne u gajenju dece i njene odgovore treba da čuju svi roditelji

Mama četvoro dece mora da ima magični štapić sačinjen od principa.

Naša mlada glumica Mirka Vasiljević je mama četvoro dece koja je pritom zbog čestih selidbi prolazila kroz adaptacije na okolinu, novu školu, drugare, jezike, a sve to uticalo je i na odrastanje njenih mališana.

Njena najmlađa ćerka je još beba, a najstariji sin polako ulazi u pubertet, pa se Mirka svakodnevno susreće sa najrazličitijim dečjim željama, prohtevima, idejama, a pitanjima nema kraja.

Sada je za Zadovoljnu otkrila od koja tri principa ne odustaje kako bi svojim mališanima postavila granice, koje su važne.

Kako kaže, mama je tu da sasluša, razgovara, da bude osoba od poverenja, ali takođe i neko koga treba da poštuju i slušaju kad je to neophodno.

„Teško je da formulišem svoj stav u tri principa jer to zavisi od mnogih faktora. Ali moj načelni princip jeste da se trudim da budem samokritična, da čujem i da vidim, te da u vaspitanje ugradim ono kako sam ja vaspitavana, ono što sam svesno i nesvesno usvojila od moje porodice i ljudi koji su bili uz mene ceo život. Roditeljstvo je jedan prelep zadatak, ali u isto vreme i ozbiljan, kompleksan i težak – najteži“, priča nam Mirka.

Mirka Vasiljević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako kaže, deca su naše ogledalo.

„Treba osvestiti današnje vreme, ali shvatiti da su neke stvari u vaspitanju dece potpuno iste uvek. Ja sam gledajući vaspitavanje mog mlađeg brata, shvatila zašto neke stvari roditelji rade. Takođe, treba shvatiti i koje su sve razlike u odrastanju dece nekad i sad, pa se potruditi i naći zlatnu sredinu – ugraditi u današnje vaspitanje neke principe koji postoje otkad je sveta i veka, jer čim nešto toliko dugo postoji – znači da daje dobre rezultate. Roditelj mora da bude osvešćen da vidi, da čuije, da prihvati, da usvoji.“

Ističe da je svako njeno dete jedinka za sebe i svako odgovara za sebe.

„Svako dete je karakter za sebe, tako da, koliko god sledite neke svoje principe, treba ih primeniti poštujući individualnost svakog deteta. Na dva različita deteta ne deluje ista mera“, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da zapravo traga za zlatnom sredinom između onog vaspitanja nekad i ovog vaspitanja sada.

„Trudim se da oni budu pravi, pošteni i dobri ljudi, ali da budu i snalažljivi, da budu mudri za današnje vreme. Volela bih da mogu, što su stariji, da osveste kad šta treba da primene da bi bili dobri za sebe, a kada su dobri za sebe, onda će biti dobri i za druge, da ne zaborave da postoji neko drugi.“

Druga stvar u vaspitavanju koje se drži je to što forsira da su deca tim, da imaju prava da imaju i nesuglasice, različita mišljenja, ali da njihovu vezu ništa ne može da naruši.

„Treća stvar jeste da budu samokritični, ali da umeju da kažu i da prime ‘izvini’. Kada osvesti sebe, onda može i da radi na sebi. Učim ih da uvek u životu imaju kvalitetne ljude oko sebe jer će onda moći da idu napred, te da će, kada usvoje kritiku, moći nešto i da promene i da budu bolja verzija sebe.“

Mirka napominje da decu uči da moraju da imaju otvoren odnos.

„Učim ih da nema laži, da mora da se kaže istina, da se ono što nije bilo dobro više nikada ne ponovi. Želim da im budem prijatelj, ali da se zna da sam im ja na prvom mestu mama. I tu tražim zlatnu sredinu“, zaključuje Mirka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram