Pedijatar otkriva da li je korona opasna za decu s boginjama

mama i dete
O koroni posebno brinu roditelji dece s boginjama; Foto:: Jozef Polc / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Kao da već svi nismo dovoljno opterećeni svakakvim informacijama i upozorenjima o koronavirusu, ovih dana među roditeljima se pojavila nova zebnja - da li su mališani koji imaju boginje dodatno ugroženi kovidom-19.

Vera Šabović iz Beograda, mama četvorogišnjeg Danila koji ima varičelu, već neko vreme je zabrinuta, a nije jedina.

„Boginje su u jeku već mesec i po dana. I dok su vrtići radili, mnoga deca su bila odsutna i ležala kod kuće. A onda sam, kao i druge mame s kojma sam u kontaktu, počela da brinem čim se pojavila korona. Nemoćni smo jer nemamo odgovor na to da li su Danilo i druga deca posebno ugroženi, i dok imaju boginje i kad ih preleže, da li u isto vreme mogu da imaju dve zaraze. Gledamo da se svi izolujemo, Danilo sad nema kontakta sa drugom decom, ali brinemo da li mogu teže da obole…“, brine se Vera.

Stoga smo pitali pedijatra Slavka Dušanova ima li mnogo razloga za brigu.

„Varičela obično smanjuje imuni odgovor organizma. I uvek za vreme i posle varičele postoji opasnost da se nakalemi neka druga infekcija, ili bakterijska ili virusna. Ali do sada o koroni znamo da su deca iz nekog razloga otpornija.“

U svakom slučaju, kaže naš sagovornik, kao i za sve ostale, važi pravilo da deca ne budu u velikim grupama gde postoji rizik da se zaraze.

„Neka drže to propisano odstojanje od metar, dva, neka peru ruke. I to je karantinska bolest, ali deca neretko i sa boginjama idu malo napolje, osim ako nemaju temeperaturu. A ne bi trebalo da izlaze da ne bi širili virus jer su i boginje virus kao i korona, samo zavisi koliko je prenosiv. A korona se brzo i ako širi i zato je opasna. Pritom, simptomi za varičelu i koronu su skoro isti, sem kod onih koji imaju promene na koži, Jedino bi testiranje pokazalo šta je u pitanju, ali to je bespotrebno“.

Naš sagovrnik zaključuje da sve što u vezi sa koronom važi za decu koja nemaju boginje važi i za one sa boginjama, mada i dalje nema podataka uz koje bismo znali šta će se desiti ako dete s boginjama dobije koronavirus.

„Nije isključeno da bi dete u tom slučaju imalo malo težu kliničku sliku, ali vrlo verovatno neće završiti na respiratoru“, kaže pedijatar Slavko Dušanov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: