Ova navika se u Srbiji smatra primitivnom, a u Norveškoj je stvar opšte kulture i tome decu uče odmalena

norveška izuvanje obuće
Izuvanje u Norveškoj; Foto: Shutterstock

U Norveškoj neguju jednu naviku o nošenju obuće koja je na našim prostorima neuobičajena, ali tamo decu tome uče odmalena.

Šta pomislite kad ispred nečijih vrata u zgradi vidite obuću? A šta biste rekli da se tako nešto desi kod lekara ili u nekoj sličnoj ustanovi?

Dok se kod nas na tako nešto uglavnom gleda s podozrenjem, posebno u većim gradovima, u Norveškoj je izuvanje pred ulazak unutra vrlo poželjno i praktično ustaljena praksa.

Dakle, kada ulaze u kuću, Norvežani se izuju i ostave obuću na ulazu. To je znak poštovanja prema domaćinima – da ne bi isprljali kuću.

Posebno zanimljivo je što oni uglavnom svi nose vunene čarapice sa sobom i onda ih navuku kad se izuju, ne traže papuče od onog kod kog su došli.

Takođe, Norvežani decu odmalena uče tome jer je ideja da im usade zdrave navike za ceo život još dok su mali. Toliko su nepokolebljivi u toj svojoj politici „bez cipela unutra“ da je sprovode i u vrtićima u Norveškoj i u osnovnim školama.

Cilj je da se prljavština i bakterije ne unose tamo gde boravimo, a neizvuvanje se, s druge strane, smatra nepristojnim.

Izuvanje cipela je, pre svega, praktično u Norveškoj gde je zbog vremena napolju često blatnjavo ili mokro, s puno snega, i oni ne žele taj nered u svom domu.

Osim toga, većina norveških kuća ima podno grejanje, pa je u čarapama prijatno.

Naravno, u Norveškoj se nećete izuvati kad uđete u restoran, recimo, ali nemojte se začuditi ako kod lekara, zubara ili tatu majstora zateknete obuću na ulazu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram