Osam razloga zašto sam stroga, a ne kul mama

vaspitavanje dece
Foto: thislife pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Duhovita mama četvorice sinova s osam razloga je objasnila je zašto neguje strog stil roditeljstva.

„Iscrpljujuće je. Biti stroga mama nije nešto u čemu uživam i nije uvek jednostavno, ali znate šta? Odgajanje dece koja se neće pretvoriti u bezobrazne odrasle ljude nije za one slabe srca. Takav odgoj dece zahteva ozbiljnu hrabrost, snažan um i mnogo strogoće“, napisala je mama četvorice sinova, Melissa L. Fenton u svojoj nedavnoj kolumni, prenosi portal Scarymommy.com.

Ona je navela osam duhovitih razloga zašto je stroga mama, a ne ona kul.

Nisam tvoja prijateljica. Ni blizu.

U početku kada su deca mala, vrlo je lako ne prekoračiti ovu granicu, ali kada malo porastu i počnu da se povlače od tebe – može biti jako privlačno pribeći strategiji ‘budimo dobri prijatelji’ kako bi se i dalje osećala blisko i uključeno u njihov život. Nemoj to da radiš. Ti si zrela odrasla osoba s godinama iskustva i mudrosti i ne treba ti 13-godišnji prijatelj. Veruj mi.

Nisam ovde da budem kul. Ovde sam kako bih odgajila kul decu.

Pod ‘kul’ mislim na pristojno, uljudno, puno poštovanja, dobroćudno, ljubazno. To nećeš naučiti od mame koja brine previše da li je ‘kul’ i ‘sviđa li se deci’. Ne sviđam ti se? Ne zanima me. Ali jednog dana ćeš me voleti zbog toga.

Pročitajte još:

Jer zanovetanje funkcioniše – potvrdila nauka!

Sećaš se onog istraživanja koje je otkrilo kako ‘naporne mame odgajaju uspešne kćeri’? Sve mame na svetu koje su ga pročitale klimnule su potvrdno i zatim rekle svojoj deci po 150. put taj dan da pospreme svoju sobu i urade domaći zadatak.

Udala sam se za kul tatu.

Da, u našoj kući – tata je superheroj. Kada dođe s posla, deca trče prema njemu kao da su Jusein Bolt. To znači da on nije onaj ‘zločesti’ i ja sam više nego srećna što mogu tu ulogu da odradim umesto njega. Ionako sam mnogo bolja u tome, a i PMS mi pomaže.

Jednostavno funkcioniše. Priznajem – pokušala sam nežniju disciplinu.

Pročitala sam sve teorije o pozitivnom roditeljstvu, ali to jednostavno nije funkcionisalo s mojim dečacima. Ali znaš šta sam uradila? Usavršila sam strogi pogled, s ispupčenim očnim jabučicama koje izgledaju kao da mogu da odgovore i samog đavola od opsedanja (ili da spreče trogodišnjaka da pusti igračke niz vodu u WC šolji). Hoćeš da vidiš dobrog tinejdžera? Duboka i nežna emocionalna veza s 15-godišnjim dečakom ne postoji, ali strogi pogled čini čuda!

‘Potrebno je selo da bi se odgojilo dete’ osim kad su seljani previše popustljivi.

Trebalo bi da postoji ugovor koji svi roditelji treba da potpišu pre nego što krenu na dečje igralište, a u njemu bi pisalo: „Ako vidiš drugo dete da je bezobrazno, nemoj da se ustručavaš da kažeš nešto. Reci nešto! Ovaj ugovor daje ti to pravo. Takođe, kada je to bezobrazno dete tvoje dete, dopusti drugoj mami da reaguje umesto tebe.“ Volim svoje ‘selo’, ali treba mi od njih da budu jednako strogi i nepopustljivi.

Odbijam da odgajam male manipulatore.

Ovo je posebno važno jer odgajam dečake, buduće muškarce i, ako u bilo kom trenutku pomisle da mogu da me vuku za nos samo jer sam žensko – tada sam kompletno podbacila u majčinstvu. Da budem slaba protivnica jer sam žena? Nema teoretske šanse!

Još uvek želiš da budeš kul? Samo pričekaj dok ne postaneš baka.

Vremenom će sve ‘strogo’ i ‘zločesto’ nestati iz tebe kada deca odrastu i odsele se. Tada ćeš imati nekoliko godina kako bi napunila svoje baterije, taman dok ne dobiješ unuke. Svi znamo onu: „Ako mama kaže ‘ne’, pitaj baku.“ Tako je, moji budući unučići – dođite baki jer jedva čekam da budem ona koja će stalno govoriti ‘da’!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram