Organizatorka venčanja: Koga nikako ne treba zvati na svadbu

Svadba
Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Mnogi budući mladenci suoče se s istim problemom. Imaju datum venčanja i salu, ali ne i finalni spisak zvanica. Kako ga suziti, koga pozvati, a koga izostaviti? Upravo to pitanje muči mladence, a pomoći im mogu saveti njujorških organizatorki venčanja Ejmi Šej Džejkobs i Lija Vejnberg.

Kada pravite spisak gostiju, setite se da ljudi koji će tamo biti prisutni moraju biti osobe koje poznajete i s kojima želite da slavite taj poseban dan, objašnjava Džejkobs.

Najvažnije je da uz vas budu osobe s kojima zaista želite da provedete jedan od najlepših dana u svom životu. S obzirom na to da su obe imale prilike da vide mnogo venčanja s problematičnim gostima, Džejkobs i Vejnberg itekako dobro znaju kome ne bi trebalo da pošaljete pozivnicu, piše Zadovoljna.hr.

Osobe sklone dramatizovanju

Venčanje i svadba moraju biti prijatan dan u kom se nećete zamarati porodičnim i prijateljskim dramama, kaže Vejnberg. Svi u svom okruženju imamo poneku osetljivu osobu kojoj ništa nije po volji, koja voli da komplikuje i unosi nemir u društvo. To je tip osobe koju definitivno ne želite na svom venčanju jer je mala verovatnoća da će baš na vaš važan dan odustati od svog karakterističnog dramatizovanja.

Pročitajte još:

Vejnberg savetuje da zapravo budete iskreni s tom osobom, objasnite zašto ste zabrinuti i zašto je ne nameravate pozvati. Vaš potez možda može izazvati pozitivnu reakciju, promišljanje i promenu, a ako se dogodi suprotna stvar onda bar znate da ste doneli dobru odluku i možda je vreme da razmislite i o budućnosti tog odnosa.

Osobe s kojima niste u skladnim odnosima

Vejnberg smatra da će pozivanje nekog reda radi naštetiti energiji svadbe. Mnogi su se našli u toj situaciji i napravili grešku. Time u sebi stvarate neprijatan osećaj da među gostima postoji osoba koju biste najradije izbegavali tokom cele svadbe, umesto da budete opušteni i iskreno srećni prilikom susreta sa svakim gostom.

Isto važi i za ljude koje ne poznajete dobro. Kod nas je čest slučaj da roditelji na venčanje svoje dece zovu svoje prijatelje ili dalju rodbinu koju njihova deca nikad nisu ni videla. Šta god vaši roditelji rekli i koliko god se ljutili na vas, zapamtite da nemate obavezu na svoje venčanje zvati osobe s kojima nemate nikakav odnos.

Kolege ili klijenti s posla s kojima niste prijatelji

Lepo je što želite da se vaše kolege, šef ili klijenti zabave s vama, ali nemojte da vaše venčanje postane team building, kaže Džejkobs. Nema potrebe da na svadbu zovete kolege s kojima niste razvili nikakav prijateljski odnos van posla. Mnogi smatraju da je to obaveza i deo poslovne kulture, ali osobe s kojima se zapravo ne družite sigurno vam neće zameriti što ih niste pozvali na svadbu. Ako vam i zamere – problem je u njima i njihovom egu, a ne u vama i vašoj odluci koja je potpuno ispravna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram