Oglasila se nastavnica biologije koja je svim đacima zaključila petice

Foto: gualtiero boffi / Panthermedia / Profimedia

Slučaj koji je prodrmao region.

Slučaj nastavnice biologije iz Hrvatske koja je svim svojim đacima zaključila petice i dalje intrigira javnost u čitavom regionu. S obzirom na to da je, kako kažu njene kolege, reč o nastavnici koja ne daje petice olako, svima je bilo jasno da je ovaj potez odraz bunta protiv inflacije odlikaša i pritisaka roditelja da se njihovoj deci ocene poprave, čak i ako to nisu zaslužili.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj, koja sprovodi nadzor nad učiteljima, poručuju da je nastavnica ovim potezom poslala “neprimerenu poruku”.

Nastavnica biologije koja se odvažila na ovaj hrabar korak pobune javila se ekipi portala RTL, ali, kako kažu, nije htela pred kamere. Kolege je zato brane, ali u školu ipak stiže stručni nadzor koji će čitave naredne školske godine pojačano pratiti rad škole. Pretpostavljamo, da to više nikom ne bi palo na pamet.

Njen potez o kom svi pričaju brani i njena koleginica i prijateljica Ariana Bogner Boroš iz Sindikata hrvatskih učitelja, piše Zelena učionica.

“Ona nije srećna zbog toga, ona zna šta nosi i koje su posledice ovog njenog čina i spremna je na sva preispitivanja i dolazak inspekcije”, kaže Bogner Boroš za RTL.

Ovom portalu se javila i sama nastavnica biologije, ali kaže da nema potrebu da izlazi u javnost. Dovedena je u uobičajenu situaciju, koja se događa pred kraj školske godine, kada pod pritiskom jedinice postaju dvojke, a oni koji imaju kriterijume ocenjivanja ostaju sami, objašnjava profesorka Ariana.

Foto: Benis Arapovic / Panthermedia / Profimedia

“Cele godine pratite svoje učenike i svi znaju kriterijume po kojima ocenjujete. I sada ste u zadnji čas dovedeni do situacije da detetu koje nije zadovoljilo te kriterijume, i to znaju svi ostali đaci, dajete 2, a drugima dajete koje objašnjenje? Ti si radio pa imaš ono što je dobila i ta učenica, ti koji si se trudio, možda ti ne ide i dobio si 3, pa ti prema ovom kriterijumu gde se ja moram spustiti moraš dobiti više i u tom trenutku žena je rekla 2 i 5 je 5”, govori.

Iako su neki dobili petice nezasluženo, one su zaključene poslednji dan, objašnjava i bile su poznate na razrednom veću. Pitanje je zašto je do toga moralo doći i zašto se za to saznalo kad su učenici upisali srednju školu.

U udruženju ‘Nastavnici organizirano’ čestitaju nastavnici.

“Smatram da je to svetionik, koji će nam pokazati put kako se boriti protiv toga, jer u ovom društvu, u kojem vladaju pritisci, zapravo se pokušava doći do rezultata bez imalo truda, to je jedini način na koji se nastavnik nekako može nositi s tim”, kaže Tvrtko Pleić.

Bonus video: Kako se spakovati za more sa troje dece

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram