Odrastanje sa psom ili mačkom poboljšava zdravlje deteta

deca i psi
Deca i psi su savršen spoj, Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

U svim fazama života vlasnika, kućni ljubimci mogu ispuniti vrlo različite uloge. Dok bi zajedništvo mogla biti temeljna tema života s kućnim ljubimcima, deljenje života sa životinjom može imati veći, specifičniji uticaj zavisno o tvojoj dobi i potrebama.

Psi su vrlo simpatična bića – razvijaju duboku povezanost sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad to očekivali. Ali psi pokazuju i posebnu privrženost deci, otići će i kilometrima dalje kako bi ih zaštitili pod svaku cenu. I sada, istraživanje sugeriše da odrastanje sa psom može imati konkretan, pozitivan utocaj na dečje zdravlje i sreću.

Prema studiji koju je provela Američka akademija za pedijatriju, deca koja žive u kućama sa psima (i mačkama!) zdravija su na više načina: “Čini se da deca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i manje antibiotika”.

Suživot sa psima jača otpornost na infekcije – a sličan rezultat je i kod kućnih mačaka.

“Mačke su takođe pokazale zaštiti učinak na bebe, ali ne tako snažno kao psi”, tvrdi se u ovoj studiji.

Slično tome, istraživanje Odela za pedijatriju Univerziteta Viskonsin utvrdilo je da “izloženost odojčadi psu – posebno u vreme rođenja – može zapravo uticati na dečji imuni razvoj i umanjiti verovatnost određenih alergijskih bolesti“, poput ekcema i astme.

Osim dobrobiti za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći deci da nauče o nezi, te razvijaju empatiju i odgovornost te saosećanje za živa bića. Što se tiče sreće i mentalnog zdravlja, veruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje vlasnika i smanjuju verojatnost stresa – čak i kod dece.

“Imati psa za kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom verovatnošću teskobe u detinjstvu“, zaključuju u istraživačkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svi ovi nalazi opravdavaju daljnje istraživanje, ali stvaraju obećavajući slučaj za pozitivne učinke koje kućni ljubimac ima i na najmlađe vlasnike. Ako si odrasla s voljenim ljubimcem iz detinjstva, velike su šanse da već znaš da je to istina. Možda je vreme to nastaviš i povedeš decu na u sklonište ili azil za pse, prenosi Azra.ba.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram