Odluka škole u Argentini zbog koje bi većina roditelja u Srbiji digla ustanak

Foto:jean Schweitzer / Alamy / Alamy / Profimedia/Gianni Muratore / Alamy / Profimedia

Zbog velikih vrućina koje su pogodile nekoliko regija Argentine, škola u gradu Rosariju donela je u najmanju ruku nesvakidašnju odluku.

Učenici nižih razreda mogu u školu da dolaze u kupaćem kostimu i polivaju se vodom tokom odmora, objavili su tamošnji mediji.

Talas vrućine već dve nedelje vlada pokrajinom Buenos Aires i u nekoliko drugih pokrajina na središnjem severu Argentine stvarajući beskrajno leto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je leto od početka merenja 1906. u Buenos Airesu, odnosno najtoplije od 1961. godine na nivou cele zemlje.

Vrućina
Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Brojne škole su zbog vrućine prekinule nastavu prošle nedelje jer mnoge od njih nisu opremljene klimama i čekaju pad temperatura ovih dana.

„Učenici mogu da prate nastavu u kupaćem kostimu i sandalama“

Škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, ne može da koristi klimatizaciju zbog niskog napona, pa je odlučila da prekine nastavu u srednjim školama.

Problem je, međutim, složeniji, s decom nižih razreda osnovne škole koja ne mogu da ostanu sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se škola dosetila rešenja, prenosi Index.hr.

„Odlučili smo da učenici koji to žele mogu pratiti nastavu u kupaćem kostimu i sandalama, a sa sobom treba da imaju peškir i odeću za presvlačenje. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu se pritom polivati vodom iz cevi da bi se rashladili“, napisala je uprava u pismu roditeljima, prenosi La Capital, dnevni list iz Rosarija.

„Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave“, rekla je direktorka škole Marian Sanchez. „Nikada dosad nismo videti takvu vrućinu i škola je dužna na to da odgovori“, naglasila je i dodala da roditelje ništa ne treba da brine jer će škola paziti da se voda ne rasipa, pa će nastavnici „rashlađivati decu po grupama“.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram