Novi život naše dece koja su primila najskuplji lek na svetu

Foto: Privatna arhiva

Srbija je pokazala da je sposobna za čuda kad je u celom paklu korone, krize, izolacije uspela da prikupi novac i obezbedi najskuplji lek na svetu za čak petoro svoje dece. Sad je potrebno da se na isti način pomogne šestomesečnom Gavrilu Đurđeviću.

Sofija, Minja i Lana, devojčice koje se u Americi leče od spinalne mišićne atrofije (SMA) pozvale su ljude dobre volje da pomognu malom Gavrilu, kome je pre tri meseca otkrivena ista bolest. One su primile lek Zolgensma, a mama Minje Matić, koja je krajem januara započela terapiju, ispričala nam je kako teče oporavak.

„Minja je, hvala bogu dobro, svi rezultati su joj dobri, ona polako napreduje, mnogo je jača, počela je samostalno da sedi, ima bolju kontrolu glave, motorika joj ide odlično, svakim danom nas obraduje nečim novim“, u dahu nam priča Minjina mama Živka.

Foto: Privatna arhiva

„Imamo fizikalne i okupacione terapije svakodnevno i to joj jako puno znači. Uzma steroide svakodnevno, dozu joj polako smanjuju, bitno je da joj enzimi jetre ostanu mirni kao i do sad i naravno ključna je fizikalna terapija. Pored terapeuta i mi konstantno radimo vežbice s njom kao i do sad“, kaže Živka Matić za Nova.rs.

Šalje nam Minjine nove fotografije, samo nekoliko nedelja nakon što je dobila lek, prepoznajemo onu devojčicu sjajnih očiju, sad u aktivnom otkrivanju sveta, u susret životu…

Foto: Privatna arhiva

„Želimo da pozovemo sve da pomognu i našem malom dragom Gavrilu i njemu pruže šansu kao i Minji jer će mu zaista jako olakšati život“.

I mama male Sofije, Marija Markuljević, apeluje za pomoć malom Gavrilu.

„Molim ljude da sada pruže podršku šestomesečnom Gavrilu iz Kragujevca koji se takođe bori protiv ove strašne bolesti i da, ako su u mogućnosti, pošalju SMS 973 na 3030 ili uplate donaciju. Mi znamo koliko je teško, ali sigurni smo da će uz božju pomoć i pomoć dobrih ljudi i Gavrilo uspeti u ovoj borbi“, kaže Marija Markuljević za portal Nova.rs.

Ona je sa svojom Sofijom u Americi, u Los Anđelesu, gde su, nakon terapije lekom zolgensma, ostali malo duže zbog prateće terapije.

lečenje dece
Foto: privatna arhiva

„Sofija je sada, hvala bogu, mnogo bolje. Na početku smo imali nekih komplikacija s jetrom, što je malo produžilo naš ostanak u Los Anđelesu zbog steroida koje i dalje dobija, ali ona je mnogo jača. Može neko vreme da sedi sama, bez potpore, može da podiže nogice, da se rotira… Fizikalna terapija je sada ključna za njen napredak, tako da smo maksimalno posvećeni tome. Konstantno usvaja neke nove pokrete i veštine, što nas veoma raduje.“

Ona se seća i kako je bilo kada su konačno prikupili taj ogroman novac potreban za lečenje njihove curice.

lečenje dece
Foto: Privatna arhiva

„U momentu kada je novac prikupljen, osećanja su bila pomešana. Nešto što je delovalo nemoguće na početku u tom trenutku je postalo stvarnost. Osećali smo ogromnu zahvalnost prema svima koji su se uključili u našu borbu i dali Sofiji šansu da se bori. A kad je konačno dobila terapiju, osećali smo se kao da nam je data šansa za novi početak“, kaže Marija Markuljević, koja je jedna od naših heroina Srbije.

Gavrilu Đurđeviću možemo pomoći slanjem SMS poruka i uplatom na dinarski i devizni račun preko Fondacije ’’Budi human’’.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 45

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram