Nova serija „Mi deca sa stanice Zoo“ je priča o svima nama

Foto: HBO

Dobila sam priliku da među prvima u Srbiji pogledam novu verziju "Mi deca sa stanice Zoo". Nije slučajno što će publika premijerno seriju pogledati baš sada, i što će sedam sati materijala preusmeriti našu pažnju s korone baš na Kristijanu F.

Priča o devojčici iz Zapadnog Berlina koja sklizne u narkomaniju i prostituciju 70-ih godina prošlog veka bila je bestseler i pretvorena je u film koji je obeležio odrastanje mnogih od nas. Moderan rimejk u nemačkoj produkciji je naravo momentalno dobio packe – „ova nova serija nikad neće moći da ostavi trag kao film iz 1982.“, „da li je stvarno neophodno da 40 godina star materijal koji je uticao na celu generaciju dobije novi jezik i bude smešten u sadašnje vreme“…neki su od komentara. Preuranjenih, čini se.

Serija verovatno ni po čemu neće moći da se meri sa filmom, ali pruža uvid u život Kristijan Felšerinov, njene porodične odnose, ceo bekgraund koji je prosto bilo nemoguće dobiti u sat i po filma.

Foto: HBO

Da li je uopšte moguće šokirati i potresti savremenu striming publiku koja je gledala mnogo brutalnije sadržaje poslednjih 40 godina? Ona nekadašnja deca sa stanice Zoo su na nas uticala drugačije, ali tvorci nove serije koja je snimana u Berlinu i Pragu insistiraju da nisu hteli da preslikaju original.

Njihova želja je bila da predstave univerzalnu priču o mladim ljudima koji traže svoje mesto. A postoji li bolji trenutak da se o ovome priča i misli nego ovaj – pandemijski. Baš sad, kad su mladi postali poput kolateralne štete, o njima treba najviše razmišljati.

„Ovo je naše tumačenje toga šta su Kristijana i njeni prijatelji iskusili“, rekao je režiser serije Filip Kadelbak.

Sama radnja je i dalje smeštena u kasne sedamdesete i početak 80-ih ali u saundtreku – Dejvida Bouvija su zamenile dens, pank i hip-hop numere, glumci koriste i moderne sleng izraze i one zastarele.

Foto: HBO

Glavna glumica austrijsko-australijskog porekla ima 22 godine i ime joj je Jana Mekinon. Kako je otkrila – nije se upoznala sa pravom Kristijanom Felšerinov, koja i dalje živi u Berlinu, ali je pročitala knjigu i konsultovala se sa dvojicom novinara Stern magazina koji su intervjuisali Kristijanu, kao i sa ekspertima za narkotike.

Foto: HBO

Iako niko inicijalno nije hteo da objavi knjigu, Kristijana je postala poznata čim je ovo štivo objavljeno. Ona je 2013. objavila i nastavak „Kristijana F. Moj drugi život“ u kom su opisani svi problemi koje je imala u životu – od izgubljenog starateljstva nad sinom do programa „skidanja“ s heroina uz pomoć metadona.

Serija „Mi deca sa stanice Zoo“ na HBO GO stiže danas, a dostupne su sve epizode.

Sinopsis za neupućene

Kristijana, Stela, Babsi, Aksel, Mihi i Beno se pronalaze u uzbudljivim klubovima i na andergraund žurkama u Berlinu. Oni su jaki, hrabri i ludo se provode u ovom “raju” – koji se u početku čini kao izobilje boja, izazova i uzbuđenja. Glavna u grupi je Kristijana, čiji život se srušio nakon razvoda njenih roditelja. Ona beži od kuće i ubrzo počinje da tone u zavodljivi svet podzemlja. Dok se grupa prijatelja zbližava, u neprestanoj potrazi za novim hedonizmom, oni zajedno prolaze kroz euforične uspone i mračne, opasne padove. I dok se njihovi odnosi produbljuju i slamaju, njihove individualne traume ih vuku na dno vrtloga iz kojeg neki od njih nikada neće uspeti da izađu.

*
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram