Neverovatno otkriće o tome šta beba zna dok je još u maminom stomaku

bebe
Foto: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Jezički razvoj bebe počinje mnogo pre nego što se mislilo.

Čak mesec dana pre nego što se rode, bebe u majčinom stomaku mogu da razlikuju maternji jezik od nekog drugog, kažu istraživanja. Studija je, naime, ispitivala buduće majke u Americi, kada je ustanovljeno da njihove još nerođene bebe mogu da razlikuju da li neko govori engleski ili japanski jezik.

Koristeći neinvazivnu tehnologiju, Medicinski centar Univerziteta u Kanzasu i grupa naučnika sa odeljenja za lingvistiku pokazala je da bebe već intrauterino mogu da razlikuju jezik.

“Bebe stare svega nekoliko dana pokazale su dozu osetljivosti na ritmičke razlike između različitih jezika,” kazao je Utako Minai, profesor lingvistike i vođa ovog istraživanja.

Još neka ranija istraživanja pokazala su promene u bebinom ponašanju, na primer, u tempu kojim sisa varalicu kad neko ko govori promeni jezik kojim govori, objasnio je Minai.

“To nas je navelo da se zapitamo kad ta osetljivost na ritmičke razlike nastaje, uključujući i to da li se taj proces dešava čak i pre rođenja”, kaže Minai, a prenopsi Zelena učionica.

“Još nerođene bebe mogu da čuju spoljne zvuke dok su u materici, uključujući i govor. Ti zvukovi jesu prigušeni, ali ritmičnost koju svaki jezik sa sobom nosi ostaje očuvana.”

Minai je istakao da je jedna prethodna studija već pokazala to na čemu je njegov tim radio, ali da je ovo prvi put da se u te svrhe koristio mnogo precizniji uređaj, pod nazivom magnetokardiogram.

Dvanaest žena, svaka od njih u osmom mesecu trudnoće, ispitane su korišćenjem ovog uređaja koji može da detektuje otkucaje srca, disanje i daleko je osetljiviji od ultrazvuka.

“Naravno da srce ne može da ‘čuje’, ali ako beba na promenu jezika kojim nego govori reaguje promenom otkucaja srca, taj odgovor dolazi od mozga”, kažu naučnici koji su učestvovali u studiji.

A upravo se to i dogodilo.

“Mozak fetusa se ubrzano razvija i formira neuronske veze, a okruženje unutar materice je prilično bučno mesto. Fetus čuje mamin stomak, njen glas i otkucaje srca, kao i zvukove u njenom okruženju. Kada fetus ne bismo izlagali zvucima, on se ne bi pravilno razvijao, a ova studija pokazala je da je važan deo tog razvoja povezan upravo sa jezikom”, zaključak je istraživača koji su sproveli ovu studiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram