Netfliksove devojčice zgrozile svet: „Ovo je bolesno“

Beba i porodica 21. avg 202011:54 > 12:02
Netfliks devojčice
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Netflix se našao na udaru javnosti zbog trejlera za film "Cuties" ("Slatkice") zbog seksualizovanog prikaza devojčica. Film je označen kao neprimeren za mlađe od 18 godina, a glavna junakinja ima 11 godina.

Film „Cuties“, koji je na Sandens festivalu nagrađen za režiju, priča 11-godišnju muslimansku devojčicu Ejmi iz Senegala, koja se priključuje plesnoj školi i učestvuje u takmičenju u tverkovanju, zbog čega je njena majka uzrujana jer se takav ples protivi njenim verskim uverenjima.

Ipak, čini se da prizor devojčica koje tverkuju zabrinjava mnogo širu populaciju, i već su poster i trejler izazvali oštre reakcije na društvenim mrežama. Film je na startu ocenjen kao „bolestan, odvratan i apsolutno neprihvatljiv“.

„Netflix ima film Cuties o 11-godišnjakinjama koje tverkuju u grupi. Neki tvrde da je film komentar današnjeg seksualizovanja dece, ali ovo je poster za film. Uzmite u obzir da glavna glumica ima 11 godina, u filmu i u stvarnosti“, jedan je od komentara na Twitteru.

Drugi su ukazali na razliku između postera kojim se film reklamirao u Francuskoj i onog kojim se reklamira u SAD.

„Zanimljivo ih je uporediti. U francuskoj verziji se deca zabavljaju, dok je američka verzija gnusna. Mislim da će marketinški tim Netflixa morati da odgovara za ovo“, napisao je jedan korisnik Twittera.

Pročitajte još:

Tako je film koji se zapravo bavi problemom i opasnošću seksualizacije mladih, sam upao u tu zamku.

Zanimljivo je da se na IMDb-u tverk uopšte ne spominje, samo da glavna junakinja želi da se bavi plesom, a njena ženstvenost raste. I na Wikipediji se ističe da je film komentar savremenog društva i ističe zabrinutost zbog uticaja društvenih mreža na devojčice pred pubertetom.

Pritisak je bio toliki da se i Netflix izvinio i uklonio „neprimerene umetničke radove“ koje je koristio za promociju filma.

„Jako nam je žao zbog neprikladnih umetničkih dela koja smo koristili za Cuties. To nije bilo u redu, kao ni naš prikaz filma koji je premijerno prikazan na Sandensu. Ažurirali smo slike i opis“, naveo je Netflix, koji više u opisu filma ne spominje tverkovanje, već akcenat stavlja na Ejminu pobunu protiv strogog odgoja.

Pročitajte još:

Ipak, nekima je od opisa i promocije filma problematičniji njegov sadržaj, zbog čega je pokrenuta peticija da se film skine s Netflixa i zasad je prikupljeno više od 20.000 potpisa.

„Podržavam raspravu o teškim temama, ali ne moramo seksualizovati mlade devojke da bismo razgovarali o seksualnosti mladih devojaka“, smatra jedan od potpisnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram