Nesrećna deca iz leskovačkih fabrika tekstila

deca iz leskovačkih fabrika
Foto:Izvor: članak „Mali mučenici iz leskovačkih fabrika“, Radničke novine, maj 1914

U vreme kada slavimo "zlatno doba Leskovca", a o tom periodu ekonomskog procvata se ove godine čak snimaju serija i film, pojedini istoričari, sociolozi i analitičari negoduju zbog načina na koji su predstvavljena ta vremena koja su, prema njihovom mišljenju, bila dobra samo za nekolicinu indistrijalaca.

Na to je još 1914. godine prvi upozorio Dimitrije Tucović u svom tekstu objavljenom u Radničkim novinama, koji se kasnije našao i u njegovim sabranim delima objavljenim 1980. godine, prenosi Jugmedija.

Tucović je pisao kako su leskovački industrijalci strašno zloupotrebljavali decu.

Pročitajte još:

„Deca iz tekstilnih fabrika u Leskovcu. Od četrdeset sedmoro, šestoro ih je stupilo u fabriku od sedam godina, četrnaestoro od osam, dvanaestoro od devet, osmoro od deset, sedmoro od jedanaest. Rade u fabrici po 12 sati. Njihova starost je: četvoro od osam, petoro od devet, sedmoro od deset, desetoro od jedanest, šesnaestoro od dvanaest, petoro od trinaest, jedno od četrnaest godina. Ovu decu fabrikanti Ilić, Teokarević i Popović upropašćuju u svojim preduzećima, tamo ih tuku, pa kad polumrtva od rada i tortura popadaju, dolaze im noću roditelji te ih nose kući.“

deca leskovac fabrika
Foto: Printscreen/Radničke noivine/www.znaci.net

*

deca leskovac fabrika
Foto: Printscreen/Radničke noivine/www.znaci.net

Radničke novine su bile glasilo srpskog socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, a kasnije i komunističkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji.

Počele su da izlaze 1897. kao samostalno radničko glasilo, da bi nakon osnivanja Srpske socijaldemokratske partije postale njihov glavni organ. Kasnije postaju organ Komunističke partije Jugoslavije. Više puta su zabranjivane.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram