Neandertalski gen olakšava trudnoću

geni utiču na trudnoću
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pokazalo se da gen koji neki od nas nose čak od neandertalaca garantuje trudnoću s manje komplikacija, a često i više dece.

Pre otprilike 40.000 godina genska varijanta neandertalca ušla je u genom modernih ljudi i ostala sačuvana do danas. Pokazalo se da žene sa ovim naslednim materijalom lakše nose trudnoću, pa u tim porodicama obično bude više dece, govore podaci iz Velike Britanije.

Pročitajte još:

Do tog zaključka došli su naučnici sa Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju u Lajpcigu. Kako objašnjavaju u stručnom časopisu „Molecular Biology and Evolution“, varijanta gena menja odnos ćelija i receptora za hormon trudnoće, a progesteron je važan, između ostalog, za pripremu materice za plod. Zbog toga je, očigledno, kod žena sa tom V660L varijantom gena manji rizik od pobačaja i krvarenja na početku trudnoće.

Budući da nosioci ove varijante gena u proseku imaju više potomstva, jasno je da je taj gen čest kod današnjih ljudi. Gotovo trećina svih žena koje nisu afričkog porekla ga imaju. Uz to, čak tri od 100 žena ima i dve kopije ovog gena.

Zanimljivo je da su osim ovog drugi neandertalski geni mnogo ređi, toliko da ih skoro nema kod modernih ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram