Ne dozvolite da vam dete provede letnji raspust na telefonu: Ovo su predlozi kako da na kreativan način pobedi dosadu

Foto: Zivica Kerkez / Alamy / Alamy / Profimedia

Isplanirajte raspust.

Letnjem raspustu se svi raduju, naročito školarci koji jedva čekaju da se odmore od školskih obaveza. No, isti taj raspust preti dosađivanjem ako se vreme lepo ne organizuje.

Brojne su aktivnosti koje deca mogu da realizuju, a u tome im stariji mogu pomoći. Roditelji mogu predložiti i organizovati određene aktivnosti, ali važno je dopustiti detetu da samo donese odluku. Tajna u ostvarivanju navedenog jeste prilagođavanje aktivnosti dečjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu.

Evo nekoliko predloga:

– Savetujte detetu da se ograniči na dve-tri aktivnosti u toku dana.

– Predložite mu da napravi popis svojih knjiga ili igračaka, a tako može ponovo otkriti neke zaboravljene igre i drage knjige.

– Ako nije učlanjeno, naterajte ga da se učlani u biblioteku i nedeljno pročita po jednu knjigu po svom izboru.

– Razgovarajte o aktivnostima i pitajte dete „Šta sutra želiš da radiš?“. Razgovarajte o tome šta može, a šta ne može, šta je ostvarljivo, šta nije. Ako je stariji školarac u pitanju, može se organizovati sa svojim društvom.

vredna deca
Foto: Andrii Shevchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

– Predložite nešto novo. Pokazujući interes za njegovo vreme, podstičete i njega da iskaže interese i planira vreme. Na primer, predložite izradu porodičnog kolaža. Zajedno sa decom izaberite vama najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite slike, napišite datum o događaju i tako napravite kolaž i ovekovečite zajednička sećanja.

– Organizujte porodična putovanja ili izlete (ZOO, lunapark i slično) ili svima pristupačne vraijante – šetnja gradom, parkom, izlet u prirodu ili odlazak na gradsku plažu.

– Uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga igrajući se s decom – roditelji treba da daju prednost društvenim igrama sa decom ispred dugih sati gledanja TV programa i igranja kompjuterskih igrica.

– Odaberite filmove koje želite da gledate na TV-u, poput brojnih serijala. Neka i u vreme kada radite i dođete s posla imate isplanirane aktivnosti.

– Osmislite novu igru ili pesmu zajedno ili spremite omiljeni kolač zajedno. Takođe, eksperimentišite i spremite neki potpuno novi kolač.

–  Bavite se porodičnih hobijem – aktivnosti kao što su na primer izrađivanje nakita, biciklizam, vožnja rolera kao odličan način za kvalitetno provođenje vremena s decom.

–  Održite u krugu porodice i prijatelja Olimpijske igre naprimer na plaži, na livadi ili u dvorištu porodične kuće. Važno je da deca izaberu igre i da naprave olimpijske medalje ili pehare (može biti i simbolična nagrada). Upriličite i svečanost proglašenja i proslavite uz roštiljanje.

– Održite porodično takmičenje u pevanju, plesanju ili pantomimi. Pobednik može izabrati, od nekoliko ponuđenih aktivnosti, jednu po svojoj želji za sledeći dan.

–  Menjajte aktivnosti – ako ovaj vikend idete negde na put, sledeći provedite u kući. Nemojte ići na sladoled uvek na isto mesto, svaki dan odaberite neku novu aktivnost. Takođe, ako pada kiša, posetite muzej ili bioskop ili napravite kućnu likovnu radionicu, prenosi decjisajt.

***

Bonus video: Podcast Mamazjanija – gost Tomislav Kuljiš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram