Nema ničeg slažeg od tog prvog zalogaja kad sve prođe.
Nedavno se internetom širila viralna fotografija majke koja odmah posle porođaja jede sendvič. Fotografija je s razlogom postala viralna: skoro svaka majka može se poistovetiti s fotografijom i intenzivnom žudnjom za određenom hranom odmah nakon porođaja.
Mother.ly su zamolili čitateljke da napišu koji je bio njihov prvi obrok posle porođaja, a neki odgovori zaista iznenađuju:
Pirinčana kaša i prženi sveži pasulj
Biftek – srednje pečen
Školjke i šampanjac
Losos
Kraljevske kozice
Domino’s pizza
Sendvič sa ćuertinom
Glazirane krofne
Smrznuti pomfrit
Suši
Cezar salata s piletinom
Sendvič s pršutom i mocarelom
Špageti sa prilogom od pire krompira
Domaći kolačići od zobenih pahuljica s puterom od kikirikija
Jedno je sigurno, šta god jele posle porođaja, prvi obrok će biti božanstven! U nastavku pročitajte koja su tri razloga zašto obožavamo prvi obrok kd rodimo bebu.
Stres izaziva glad- trudnoća i porođj mogu biti stresni. Kad smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, telo povećava brzinu obrade ugljenih hidrata i masti; to čini kako bi bilo sigurno da imamo dovoljno energije za rešavanje stresne situacije u kojoj se nalazimo. Naše telo i dalje misli da moramo biti u stanju da „pobegnemo od medveda.“
Rezultat takvih signala i pojačanog stresa, sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, a posebno želimo da jedemo mast ii ugljene hidrate. Dakle, ovo možemo povezati i s trudnoćom i sa porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali istovremeno je i veoma stresna: počevši od brige hoće li sve biti u redu, iščekivanja, velikog spiska obveza…
Prema istraživanjima, gotovo 80 odsto žena oseća određeni nivo nervoze zbog porođaja, a svi ovi faktori mogu dovesti do povećanog stresa. I sam porođaj donosi mnogo stresa – briga da sve protekne u najboljem redu, napetost uzrokovana bolom, i naravno, uzbuđenje što ćete napokon upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim nivoima kortizola, piše miss7mama.
Određena hrana čini nas srećnijim. Naučnici su otkrili da nam određena hrana može podstaći lučenje serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to događa je upravo konzumiranje hrane koja sadrži aminokiselinu triptofan, a viši nivo triptofana olakšava našem telu stvaranje i upotrebu serotonina. Evo nekoliko namirnica koje sadrže visok nivo triptofana – i dok ih čitate, primetićete neke sličnosti s gornjim spiskom obroka posle porođaja:
Losos
Sir
Jaja
Ćuretina
Orašasti plodovi
Mleko
Soja
Spanać
Naša tela su pametna i tačno znaju šta im je potrebno! To je jedan od razloga zašto se dešva emocionalno jedenje. Kad se rastužimo (ili smo ljuti ili pod stresom), naše telo pokušava da nam pomogne žudnjom za hranom koja bi nam mogla pomoći da se osećamo bolje.
Većina zdravstvenih ustanova u Sjedinjenim Državama savetuje da trudnice izbegavaju određenu hranu, kako bi smanjile rizik od unošenja opasnih bakterija koje bi mogle uzrokovati infekcije. Neke od namirnica na toj listi za izbegavanje uključuju:
Hladno meso
Sirova riba (poput sušija)
Nedovoljno pečeno meso
Nepasterizovani sirevi
Naše telo (i budimo iskreni, naše emocije) dugo je žudelo za tom hranom tokom trudnoće, ali nismo je mogli dobiti – i baš zato je sada tako jako želimo.
***
Bonus video: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“
Pratite nas i na društvenim mrežama: