Naučnici su dokazali teoriju o trudnoći u koju su sve žene sumnjale

Foto: Shutterstock

Ako ste ikada bile u drugom stanju, bar jednom ste ovo pomislile.

Većina nas sigurno može da se setiti nekog primera ili anegdote povezanih s temom „zarazne“ trudnoće. Postoji mnogo prijateljica koje su zajedno bile trudne, pa čak i onih koje su rodile u nekoliko dana razmaka, a sada znamo da postoji i naučni dokaz za to.

„Trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom“, zaključili su autori istraživanja iz 2014. objavljenom u naučnom časopisu American Sociological Association.

Za longitudinalno istraživanje, istraživači su analizirali podatke 1.720 žena u SAD-u od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih. Kako su više decenija posmatrali žene koje su 1995. imale najmanje 15 godina – otkrili su da je polovina intervjuisanih rodila dete do vremena kada su poslednji intervjui sprovedeni, odnosno do 2008. Tokom mnogih intervjua, žene su beležile prijateljske veze, što je istraživačima dalo uvid u njihova prijateljstva kako su starile. Posebno su se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice kroz sve godine kasnije i otkrili su da postoji snažan element „zaraze“ kad je u pitanju planirana trudnoća.

Postoje tri teorije

„Otkrili smo da ovaj efekat počinje u trudnoći prijateljice, zatim kreće da se pojačava nakon što prijateljica rodi i doseže svoj vrhunac tokom dve godine nakon rođenja deteta“, napisali su autori istraživanja.

Nazivajući to „uticajima na plodnost“, istraživači veruju da postoje tri teorije zašto je trudnoća „zarazna“ među prijateljicama: socijalno učenje, socijalni uticaj i deljenje troškova. Naime, žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova bliska prijateljica uspešno nosi s njim. S druge strane, žene ne žele da se osećaju kao da „zaostaju“ ako njihove prijateljice kolektivno postaju majke. I ono treće, postoji nekoliko finansijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu da koordinišu aktivnosti i podele troškove o deci, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram