Naučna metoda da uspavate bebu za 13 minuta

Foto: Valerio Rosati / Panthermedia / Profimedia

Zanimljiva studija.

Japanski i italijanski naučnici predložili su metodu uspavljivanja uplakane bebe za samo 13 minuta. Tvrde da će roditelj dete smiriti tako što će ga držati u naručju i pritom se kretati pa ga, nakon što zaspi, neće prenaglo položiti u krevetić.

Dete treba priljubiti uz telo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta, napisali su naučnici u časopisu Current Biology. Kad dete zaspi roditelj ga i dalje treba držati u naručju i sedeti još pet do osam minuta pre nego što ga položite u kolevku, piše N1.

“Mnogi roditelji pate zato što im dojenčad noću plače”, rekla je jedna od autorki studije Kumi Kuroda sa instituta Riken u Japanu.

“To je veliki problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u retkim slučajevima čak dovesti do zlostavljanja deteta”, rekla je.

Kuroda i kolege su pratili kako deca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju istovremeno se krećući, dok ih drže u naručju u sedećem položaju, dok leže u dečjem krevetiću i u situaciji kad se nežno ljulja. Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG merili su im otkucaje srca.

Uplakana deca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im im se usporili. Sva su deca prestala plakati, a pola ih je zaspalo. No, kad su ih majke odmah položile u krevetić, gotovo ih se trećina probudila već za 20 sekundi.

Mama i beba Foto:Shutterstock

Premda su u studiji učestvovale samo majke, Kuroda smatra da bi reakcija beba bila jednaka i s očevima ili nekom trećom osobom koja ih čuva. Naučnici smatraju da su se deca smirila zahvaljujući takozvanom odgovoru na prenošenje, svojstvenom sisarima koji se rađaju bespomoćni. Takvi sisari, a ljudi su među njima, zahtevaju roditeljsku brigu i hranjenje dugo vremena.

Kad, na primer, majka mačka ili pas podignu svoje mlade držeći ih za vrat i prenose ih na drugu lokaciju, mladunčad nagonski postane pasivna, zbije se, uvuče stražnje noge i rep, a rad srca i disanje im se uspore. To majci olakšava prenošenje i pospešuje preživljavanje.

Pošto je u ovom istraživanju učestvovalo samo 21 dete, naučnici napominju da njihove rezultate treba potvrditi opsežnijim.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram