Naučite dete da se igra drvenim igračkama

Foto: Shutterstock

U svetu gde tehnologija sve više preuzima svakodnevni život i dečije sobe su ispunjene svetlećim ekranima i elektronskim zvucima, postoji jedna kategorija igračaka koja se ističe svojom jednostavnošću i tradicionalnom lepotom. Drvene igračke, sa svojom prirodnom teksturom, tople na dodir i drugačijeg dizajna od savremenih igračaka, predstavljaju most između prošlih vremena i savremenog detinjstva. One su više od pukih igračaka i slobodno se mogu okarakterisati kao svedoci generacija, predmeti koji povezuju bake i deke sa unucima, roditelje sa decom, sećanja na detinjstvo sa trenucima sadašnjeg uživanja.

Dobro je poznato da je u prošlosti upravo drvo je bilo omiljeni materijal za izradu igračaka. U današnjem svetu brze potrošnje, gde se igračke često tretiraju kao prolazne i zamenjive, drvene igračke nude trajnost i kvalitet koji nedostaju mnogim modernim alternativama. Njihova čar leži u njihovoj sposobnosti da se odupru trendovima, da traju i da se prenose sa generacije na generaciju, čuvajući uspomene i priče koje su sa njima povezane.

Osim estetskih i sentimentalnih vrednosti, drvene igračke nude mnoge pedagoške i razvojne prednosti koje ih čine izuzetno cenjenim među pedagozima, psiholozima i roditeljima.

Zbog čega su drvene igračke tako posebne?

Samim tim što se neretko prenose sa generacije na generaciju, drvene igračke se smatraju posebno značajnim u mnogim porodicama. A njihova izdržljivost omogućava im da budu deo detinjstva više generacija unutar jedne porodice.

I dok se mnoge moderne igračke lako lome ili postaju zastarele, drvene igračke često ostaju netaknute, čuvajući uspomene i priče koje su sa njima povezane.
U vreme kada je očuvanje planete imperativ, izbor igračaka izrađenih od drveta odražava ekološku svest roditelja. Budući da je u pitanju biorazgradivi materijal, predstavljaju ekološki prihvatljiv izbor u odnosu na plastiku.

Za razliku od mnogih savremenih igračaka koje dolaze sa određenim skupom pravila ili su povezane sa digitalnim ekranima, drvene igračke podstiču decu da koriste svoju maštu. Bilo da je to drveni vozić, kocke za slaganje ili drvena lutka, svaka igračka otvara vrata svetu mašte.
Mnoge drvene igračke, poput slagalica ili kocki, pomažu deci u razvoju fine motorike. Kroz igru sa ovakvim igračkama, deca vežbaju svoje ruke i prste, što je korisno za buduće veštine pisanja i crtanja.

Takođe je važno napomenuti i to da igračke koje su izrađene od drveta mahom nemaju oštre ivice, što ih čini bezebdnim za mališane. A zbog čvrstine samog materijala, manje su podložne lomljenju i različitim vrstama oštećenja, te su u tom smislu i bezbednije od recimo plastičnih igračaka.

Prednosti i mane drvenih igračaka

Neretko su drvene igračke robusnije od plastičnih, što znači da mogu trajati godinama, čak i generacijama. Zato se u pojedinim porodicama pripadnici različitih generacija često igraju istim igračkama, koje su izrađene od drveta.

Drvene igračke su ekološki prihvatljive i biorazgradive, što ih čini odličnim izborom za ekološki osvešćene roditelje. Kada su pravilno obrađene, drvene igračke nemaju oštre ivice, nisu toksične i ne sadrže štetne hemikalije, što je često slučaj sa nekim plastičnim igračkama. Proverite u prodavnicama igračaka dekleracije i izaberite one koje su testirane i napravljene od proverenih materijala.

Osim toga, uglavnom su jednostavnijeg dizajna, što može podstaći dečiju maštu i kreativnost. Deca često moraju da koriste više mašte da bi se igrala ovakvim igračkama, što ima pozitivan uticaj na razvoj njihovih sposobnosti.

Tekstura, težina i temperatura drvetaa pružaju različite senzorne doživljaje, što sasvim sigurno može da bude korisno za razvoj finih motoričkih veština i taktičkog učenja.
Kada su u pitanju mane, jedna od prvih koja se navodi jeste njihova cena. Drvene igračke su često skuplje od njihovih plastičnih ekvivalenata, što može biti prepreka za neke porodice sa ograničenim budžetom.

Dok su drvene igračke generalno otporne, mogu biti podložne oštećenjima od vlage, što može dovesti do pucanja ili deformacija samog materijala. Potrebno je povremeno održavanje, poput brisanja ili nanošenja prirodnih ulja.

Obično su igračke izrađene od drveta teže od plastičnih, što može otežati transport ili nošenje za mlađu decu.

Iako su drvene igračke često estetski privlačne, njihova jednostavnost može značiti da nemaju toliko funkcija ili interaktivnih karakteristika kao neke savremene elektronske ili plastične igračke.