Najtiši početak škole: Srpsko selo bez đaka prvaka

Beba i porodica 04. sep 202009:03 > 09:21
selo
Selo bez prvaka; Foto: Printscreen Nova S

Meštani sela Riđica, nadomak Sombora, s ponosom će vam objasniti da je tu 1626. otvorena je prva srpska osnovna škola. Ipak, spustiće glavu pred činjenicom da je ove godine selo je prvi put u istoriji ostalo bez generacije đaka prvaka.

Selo Riđica, udaljeno je oko dva kilometra od mađarske granice, u njemu živi oko hiljadu i po ljudi, ima oko 700 domaćinstava, a na početku ove školske godine nijednog đaka prvaka.

„Daleko smo mi od grada, daleko smo od svega. Od grada 30 kilometara, tu mladi nemaju perspektivu i odoše. Biće još gore i gore“, smatra Demiri Akija, kojeg je ekipa emisije „Probudi se“ srela u Riđici.

Mirjana Gagić, nekadašnja učiteljica i direktorka škole u ovom selu, ponosno ističe kako je tokom karijere dobila dve važne diplome – kao najbolji učitelj u somborskoj opštini i najdraži učitelj za vreme Jugoslavije. Nikad se, kaže, nije desilo da nema đaka prvaka, a sada nam otkriva da je zbog malog broja dece, prošle godine zatvoren i vrtić u Riđici.

Pročitajte još:

Od kako je vrtić zatvoren, mališanima je prostor ustupljen u zgradi osnovne škole. Da je u njoj nekada bio vrtić, podseća samo tabla na zgradi zabavišta.

„Tamo su dve učionice u drugom delu delu zgrade, kad je bilo i 60 dece, uvek je bilo za dve grupe, a ovo je uvek bio namenski stan za vaspitače“, objašnjava Gagić. Vaspitača u Riđici ima, ali posla za njih nema.

Seoski matičar Dušan Kotur seća da je pre 20-ak godina, kada je on počeo da radi, zbor građana, na kojem su rešavani problemi, organizovan dva, tri puta godišnje. Sada ga, kaže, nema nikad, „zato što niko ne sme da dođe ovde, pa da kaže ljudima zašto su ti problemi koji su sad ovde evidentni, takvi kakvi jesu, niko neće da reši“.

„A najveći problem je, kaže, to što je Grad Sombor, kojem Riđica pripada, na nju gotovo zaboravio. I to je slika i prilika svakog sela“, smatra Kotur.

Ceo prilog o Riđici pogledajte na TV Nova S.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram