Najpopularnija imena za bebe u Srbiji zvuče kao čaj

Foto: EPA-EFE/Marton Monus

Dati ime detetu nije lako i budući roditelji provode sate i dane razgovarajući o tome kako će se njihovi nasledici zvati. Često su imena koja su popularna u određenom periodu odraz tog vremena i trendova koji su vladali. Što se tiče 2021. godine, naglasak je na kratkim imenima.

Sudeći po društvenim mrežama, imena devojčica koje će doći na svet u ovoj godini neće biti duža od tri ili četiri slova.

Pominju se sledeća imena: Mia, Ema, Mila, Lara, Lina, Sofija, Hana, Lea, Natalija… Tu je i jedno „večno“ ime koje se daje ženama širom sveta – Ana.

Što se tiče dečaka, kao najpopularnija imena pominju se: Relja, Mateo, Matija, Luka, Danijel, Nikola, Noa, Emil, Filip.

Naravno, reakcije na popularna imena bile su pomešane.

Pročitajte još:

„Ne bih da bilo koga uvredim, ali većina ovih ženskih imena su se do skoro davala samo kućnim ljubimcima“, napisala je jedna korisnica Tvitera.

„Lea Živadinović i Noa Marinković mi baš zvuče egzotično“, drugi je sarkastičan komentar.

„Aj neko da mi objasni u čemu je problem da nazoveš dete bilo kako od ovih nabrojanih imena“, zapitao se neko.

„Oni koji daju deci ova imena razmišljaju o njihovoj budućnosti…van Srbije“, još je jedna zanimljiva opaska.

„Zamislite za jedno pedesetak godina kad mali kaže idem kod baba Lee i dede Matea na selo. Svi će znati da je Srbin“, šaljiv je komentar.

A tu je i jedna zanimljiva prepiska sa Vajbera.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz avgusta prošle godine, najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan.

Imena kao što su Milica, Jovana, Vera, Ljubica, Snežana, Zorica bila su popularna do početka devedesetih, a onda su primat preuzela imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

S druge strane, na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola – a u top 10 su i imena Zoran, Dušan, Goran, Stefan i Lazar.

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod žena su Milica Jovanović, Milica Petrović i Jelena Jovanović, a kod muškaraca Dragan Jovanović, Zoran Jovanović i Dragan Petrović.

Zanimljivo je i da je najčešće prezime u Srbiji Jovanović, za kojim slede Petrović i Nikolić, a top pet čine još prezimena Marković i Đorđević.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram