Najlepši video na svetu: Poruka male Sofije iz Amerike

Foto: Twitter/Za Sofijin prvi korak

Mala Sofija Markuljević koja je sa roditeljima pre više od dva meseca otišla na lečenje u Los Anđeles se svakim danom oseća bolje, a novi video njenog oporavka je najlepši prizor ove godine.

Mala Sofija za koju je cela Srbija skupljala novac za lečenje od spinalne mišićne atrofije, primila je lek Zolgensma, poznat kao „najskuplji lek na svetu“.

„Još jednom da vas pozdravimo iz LA-a i da vidite Sofijin napredak! Ovom prilikom vas opet molimo da pomažete i dalje i drugoj deci, i date im šansu ne samo da jednog dana hodaju, već šansu za život“, piše u objavi „Za Sofijin prvi korak“ na Tviteru.

Sofijina igra je pre samo tri meseca delovala kao daleki san, a njena jedina nada je bila da primi dozu Zolgensma koji košta 2,1 milion dolara.

Humanitarna akcija trajala je četiri meseca, a Sofijini roditelji objavili su 30. jula da je novac prikupljen. Sofija je 23. avgusta stigla u Los Anđeles, gde je primila dozu Zolgensma.

Taj lek se, inače, daje u jednoj dozi i na snimku koji je pred nama se vidi koliko je pomogao Sofiji.

Spinalna mišićna atrofija je retka, teška i u velikom broju slučajeva smrtonosna bolesti, zbog koje Sofija nije čak mogla samostalno da drži glavicu, niti da se kreće. Neka nov video njenog oporavka bude podstrek svima nama da pomognemo i drugoj deci.

Mala Anika Manić iz Gornjeg Milanovca, koja boluje od iste bolesti kao Sofija polako gubi životnu snagu. Na žalost, kako vreme odmiče, njeno disanje i gutanje su sve slabiji i potrebno je sve više aparata i pomoći da se održi u životu, a porodica i bliski ljudi apeluju na sve građane Srbije da se uključe u prikupljanje novca potrebnog za lečenje devojčice.

„Svaki dan je borba. Borba za vazduh u plućima, borba za svaki pokret, ali i borba za osmeh, radost i da svaki zajednički trenutak bude lep i poseban, jer ne znamo šta donosi sutra. Ali nada postoji! Krajem maja, u Evropi je odobrena genska terapija Zolgensma, za decu ispod 21kg, koja može da pomogne Aniki da prodiše punim plućima i da povrati snagu da jede i govori”, napisala je na Fejsbuku njena majka.

 

Za njenu terapiju neophodno je skupiti 2,1 miliona evra.

Kako možete da pomognete Aniki

Slanjem SMS poruke: 858 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišemo human 858 i pošaljemo na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram