Najjača devojčica na svetu – diže tegove od 80 kg

najjača devojčica na svetu
Foto: Instagram/roryvanulft

Sedmogodišnja Rori van Ulft iz Otave najmlađa je državna prvakinja u dizanju tegova, a njen tata Kavan kaže da je verovatno i najjača devojčica na svetu.

Malena Rori, koja je visoka tek 120 cm, već se ozbiljno bavila gimnastikom kad je s punih pet godina otkrila svet tegova. Počela je da ih diže uz treninge gimnastike, a nedavno je nastupila na američkom državnom takmičenju mladih (Youth National Champion) gde je počistila kategoriju do 11 i onu do 13 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rory van Ulft (@roryvanulft)


Tako je Kanađanka koja je nastupala za Sjedinjene Države postala njihova najmlađa državna prvakinja u istoriji tog takmičenja u kategoriji dece lakše od 30 kilograma.

„Prema rezultatima koje je postigla, Rori nije samo najjača sedmogodišnjakinja na svetu: ona je najjače sedmogodišnje dete (muško i žensko) ikada, odnosno barem do kada se mogu pronaći slični rezultati s dečjih takmičenja“, rekao je Rorin tata Kavan.

On ističe i da je dizanje tegova za nju potpuno siguran sport.

„Njena bezbednost je glavni prioritet i pažljivo i metodično napreduje u treninzima za oba sporta, za gimnastiku i za dizanje tegova. Ipak, Rori sebe, pre svega, vidi kao gimnastičarku i u taj san ulaže devet sati sedmično, dok se dizanjem tegova bavi četiri sata nedeljno.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rory van Ulft (@roryvanulft)

Nakon što je na jednom manjem takmičenju osvojila svoju prvu gimnastičku medalju, Rori je roditeljima objasnila da joj je taj sport draži ‘jer ništa ne mora da podiže iznad svoje glave’. Ipak, bez obzira na to koliko uživa, činjenica je da devojčica iz čučnja podiže tegove od 61 kg i 80 kg iz mesta (deadlifting), koristeći olimpijsku žensku šipku.

„Volim da vežbam i da jačam jer mi snaga omogućava da budem bolja u svemu što pokušam“, ozbiljno kaže Rori, koja, kad diže tegove, gleda da ne misli ni o čemu.

„Tad mi nije bitno ni šta je bilo ni šta će tek biti, ne razmišljam ni o čemu, već ispraznim glavu i dižem“, rekla je mala snagatorka koja, kad ne priča o spravama za vežbanje, ipak zvuči kao sedmogodišnja devojčica.

Tako, kaže, voli i da nosi privremene tetovaže s raznim popularnim likovima iz crtanih filmova, a baš je zbog njih ova mala Kanađanka postala prepoznatljiva brojnim velikim i malim fanovima.

Da li je dizanje tegova bezbedno za decu

Dr Jan Kembel iz organizacije Concern Weight kaže kako trening otpora nije idealan način treniranja za decu mlađu od 16 godina.

„Mislim da je u tako mladom uzrastu, bez obzira na njihovu težinu, dizanje tegova potpuno nepotrebno i potencijalno štetno“, rekao je lekar za Dejli mejl.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rory van Ulft (@roryvanulft)

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram