Možemo li da prepoznamo kovid kod bebe

kovid bebe korona
Foto:MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

Mnoge roditelje je uznemirila vest da su dve bebe stare 13 i 15 dana prebačene iz KBC "Dr Dragiša Mišović" na Institut za majku i dete jer su pozitivne na koronavirus. Prema rečima lekara, obe bebe su dobro, s tim što je jedna primila i male doze kiseonika. Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs priča možemo li na osnovu nekih pokazatelja da prepoznamo kovid kod beba i čime da se vode mladi i budući roditelji.

Oba slučaja beba zaraženih koronom otkrivena su tako što je utvrđeno da su majke bile pozitivne na virus, pa je bebama urađen brzi test koji je pokazao da su i one pozitivne, naveo je pedijatar-kardiolog Vladislav Vukomanović.

Uglavnom nema simptoma

Otuda pitanje može li se uopšte prepoznati infekcija koronom kod beba.

„Ne postoji način da se kovid prepozna kod beba. Nema nikakvih simptoma kod beba koje su tek rođene, do mesec dana. Beba čak i sepsu da dobije neće imati karakterističnih simptoma, poput temeprature, kao kod odraslih“, kaže pedijatar Dušanov.

Pročitajte još:

Zato doktor napominje da za kovidom kod beba može samo da se traga.

„Jedino je moguće da se ispita da li je majka ili neko od članova porodice imao kovid, da li je imao nešto što je ličilo na kovid (jer se simptomi razlikuju od čoveka do čoveka), da li su bili u rizičnom kontaktu. Dakle, u tom slučaju, da bi se saznalo ima li beba kovid, jedino može da se testira majka, tj. porodilja, kao što se, recimo, radi sa trudnicama kad ulaze u pordilišta.“

Doktor napominje i da treba sve proceniti u odnosu na to da li je majka možda u inkubaciji, da li je u prva dva dana infekcije, kad najčešće još uvek i nema simptoma.

„U tom slučaju test može da bude lažno negativan. Treba uhvatiti pravi trenutak za testiranje. Takođe, kao što ne postoji nijedan siguran pokazatelj da je beba zaražena, uglavnom nema ni težih slika bolesti kod beba i dece“, ističe doktor.

Beba
Foto: Tesson/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On se osvrnuo i na to što je jedna od dve hospitalizovane bebe bila na kiseoniku rekavši da to ne mora da bude strašno kao što zvuči budući da bebe po rođenju često budu neko vreme na kiseoniku, recimo, zbog vode u plućima.

Oprez posebno 14 dana pred porođaj

A ako test pokaže da je beba ipak pozitivna, stanje svakako treba da se prati, napominje naš sagovornik.

„Ipak, klinička slika je takva da u najvećem broju slučajeva neće ugroziti bebin život. Ako se stanje slučajno pogorša, leči se kao i druge infekcije u tom uzrastu.“

Doktor, s druge strane, ističe da je mnogo važnija prevencija i da treba da se vodimo onim – bolje sprečiti nego lečiti.

„Ako znamo da je korona respiratorni virus i da se prenosi kapljično preko usta i nosa, vrlo je važno da buduća majka i oni oko nje drže distancu, nose maske i peru ruke. To je toliko jednostavno, a čini se kao da je najveći problem na svetu. Pritom, dovoljno je da majka, kao što i inače treba, okvirno tih 14 dana pre porođaja vodi računa i čuva se zaraze. Tako će izbeći sve eventualne probleme i komplikacije. Neće morati da brine o tome da li je i sama zaražena i da li će se po rođenju i beba zaraziti i da li će sve proći dobro“, zaključuje naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram