Metoda ruskog psihologa koja rešava svaku svađu

Foto: E! Entertainment Network / Ferrari / Profimedia

Poznati ruski psiholog Aleksandar Svijaš proslavio se knjigama o tome kako savladati osnovne veštine odnosa sa ljudima. Često piše o konfliktima i rešavanju nesuglasica, a u jednom od svojih dela je ponudio rešenje za gotovo svaku svađu.

Život u izolaciji tokom pandemije koronavirusa nosi sa sobom i puno nervoze, pa samim time i rasprava i svađa sa ukućanima. Zato Svijašova metoda može svima da nam bude od koristi, a sastoji se od dva koraka:

Analiza uzroka

Ako neko želi da se svađa s tobom, znači da mu je od tebe nešto potrebno. Napad je često naš podsvesni način da prikrijemo dublji uzrok nezadovoljstva. Zato se uvek prvo zapitaj o čemu se zapravo radi, šta neko zaista očekuje od tebe u određenoj situaciji. U pitanju mogu biti nedostatak (samo)poštovanja, poverenja, ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…

Pročitaj još:

Smirite sebe

Ključ je u tome da ne odgovaraš na provokacije. Daj sve od sebe da se ponašaš normalno i da jasno staviš do znanja da ne želiš da se svađaš. S druge strane, jako je bitno da za svoju smirenost ne očekuješ neku posebnu zahvalnost od osobe koja je pokušala da započne konflikt. Neka ti bude dovoljno to što ste svi na miran način dobili ono što vam treba – on/a pozitivne vibracije, a ti mir.