Mamazjanija: Zašto današnja deca ulaze u pubertet i imaju seks ranije nego pre

Branka Tišma i Mima Fazlagić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Savremeno doba, uticaj tehnologije, način ishrane, oblikuju odnose među decom, spuštaju starosnu granicu za ulazak u pubertet, koji se uočava, pre svega kod devojčica, koje već sa devet godina dobijaju prvu menstruaciju. Kako se deca i roditelji, nose sa ovim fizičkim, hormonskim, ali i socijalnim promenama, u novoj Mamazjaniji objašnjavaju psihološkinja Branka Tišma i ginekološkinja Mima Fazlagić, a njihove savete slušajte premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Autoriteti današnjih tinejdžera nisu više glumci, sportisti, umetnici, već roditeljima nevidljive ličnosti – influenseri, TikTokeri, Jutjuberi, a njihov način života, ali i izgled, deca oponašaju, pa se tako devojčice bore sa poremećajima ishrane, u želji da izgledaju mršavo i zategnuto kao omiljena influenserka, što dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i neuravnoteženog hormonskog razvoja. U želji da se dodvore društvu, vršnjacima, deca stupaju u rane seksualne odnose bez ikakve pripreme ili zaštite, pa kod petnaestogodišnjakinja dolazi do neželjene trudnoće, čiji prekid izaziva brojne psihološko-emotivne posledice.

O predpubertetu, hormonima, ponašanju u adolescenciji, seksualnim odnosima, pričaju gošće nove Mamazjanije, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Fazlagić i Tišma slažu se da je razgovor sa decom uvek najbolja prevencija, da pored velikog uticaja društvenih mreža, ipak onaj roditeljski mora da nadjača, jer internet, iako nudi informacije, širi i brojne dezinformacije. Deca su, tvrde one, danas fizički zrelija ili bar tako deluju, a emotivno nezrela i nespremna za sve ono što misle da mogu i da treba da urade. Roditelji su u obavezi da preuzmu kontrolu, odluke i odgovornost, a ne da ključne poteze u životu prebacuju na decu, poručuju naše sagovornice.