Mamazjanija: Sa književnicama i sestrama Jasminkom Petrović i Ivanom Lukić o tome kako da decu vratimo knjigama

Mamazjanija Ivana Lukić dečija spisateljica i Jasminka Petrović srpska je književnica za decu i mlade Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Knjige su neprocenjivo bogatstvo, koje deca savremenog sveta sve teže prepoznaju, okružena internetom, telefonima, kompjuterima. Dečiji pisci bore se za svoje male čitaoce i ne odustaju, pričaju gošće nove Mamazjanije književnica Jasminka Petrović, i njena sestra Ivana Lukić, psihološkinja, nastavnica i takođe autorka mnogobrojnih knjiga za decu. O njihovoj borbi za dečiji svet književnosti i kulture, slušajte premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Inspiraciju u najranijem detinjstvu, ali i u periodu adolescencije, naše gošće pronalaze svakoga dana. Priznaju da pisanje knjiga za decu nije lako, da moderno doba tehnologije, čini se, iz dana u dan donosi promene, koje autori moraju da isprate. Važan zadatak je na dečjim piscima da ne dozvole da nestane kultura u dečjem svetu, da decu privole knjigama koje im razvijaju maštu, empatiju, a najvažnije – uče ih kako da ispoljavaju sopstvene emocije.

O čitanju među decom i knjigama uz koje se raste, slušajte i gledajte u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

U razgovoru sa našim gošćama osvrnuli smo se i na period njihovog detinjstva. Ono je prisutno u svim njihovim knjigama, a kako naglašavaju, dečji pisac jednim delom mora uvek ostati u dodiru sa detetom u sebi.

Takođe, ljubav prema književnosti dve sestre, ali i radu sa decom, što im je zajednička crta i sa trećom, najmlađom sestrom Bojanom, delimično proizlaze iz njihove međusobne ljubavi i neraskidive veze. Iako je Jasminka dete iz prvog braka i ima različitu majku od Ivane i Bojane, u novoj epizodi Mamazjanije, one opisuju da je i to moguće – biti u dobrim odnosima i živeti u ljubavi, pa čak i posle razvoda roditelja. Naglašavaju, da su, naravno, međusobni odnosi roditelja presudni, a najbolji su kada na prvo mesto stave svoju decu.