Saveti mame sedmoro dece: Nek uče kad žele i ono što žele

Foto: mediadrumworld.com / Nan Knight / Media Drum World / Profimedia

Vanredno stanje izazvano pandemijom koronavirusa dovelo je milione roditelja širom sveta u situaciju da školuju decu od kuće, dok su škole zatvorene. Kristen Šroder (35) iz Misisipija, koja već godinama školuje decu kod kuće, ima nekoliko saveta za sve roditelje u ovoj situaciji.

Kristen ima sedmoro dece, od kojih najstarije ima osam godina. Ona i njen suprug su odavno doneli odluku da će sami da školuju svoju decu, iako su oni sami išli u tradicionalu školu. Kako kaže Kristen, najveća prednost učenja kod kuće je to što klinci mogu da uče kroz igru, bez previše obaveza.

„Ako računate i predškolsko sa najstarijim detetom, onda već četiri godine učimo od kuće. Iskreno, najteži deo svega ovoga je to što najmlađa deca zahtevaju stalnu pažnju. Shvatila sam da mi mnogo znači kada mi neko malo pomogne ujutru sa mlađima, kako bih mogla da se posvetim starijoj deci“, priča Kristen za „Metro“.

Jedan od njenih najvećih saveta za sve roditelje u ovoj situaciji jeste da prihvate ovo vreme kao idealnu priliku da se zbliže sa decom, i da se ne fokusiraju toliko na akademska dostignuća dece, već na to da učenje može da bude i zabavno.

Foto: mediadrumworld.com / Nan Knight / Media Drum World / Profimedia

 

„Kod učenja kod kuće je sjajna star to što možemo da učimo kad god hoćemo, gde god hoćemo. Možemo da prolazimo kroz lekcije onoliko brzo ili sporo koliko želimo. Ako su deca jako zainteresovana za neku oblast, onda ćemo to učiti, čak i ako to nije tog dana na rasporedu“, priča mama sedmoro dece.

Kako kaže, cilj joj je da deca steknu obrazovanje, ali i da imaju slobodu da budu deca. Zato savetuje svim roditeljima da u ovim nedeljama zaborave na tradicionalni školski dan od 9 ujutro do 3 popodne i da, umesto toga, naprave raspored koji njima odgovara.

Pročitajte još:

„Ne bi trebalo da se trudite da glumite školu kod kuće. Razne zabavne aktivnosti i osećaj povezanosti su najvrednije stvari koje sada možete da pružite detetu“, poručuje ona.

Prihvatite ovo kao idealan trenutak da se povežete sa svojom decom i opustite se – ne mora sve da bude savršeno, savetuje mama iz Misisipija.

„Ovo teško vreme kroz koje prolazimo vam daje priliku da se povežete sa svojom decom i da uvidite koji je njihov stil učenja, kakve su im ličnosti i da napravite uspomene koje će trajati celog života. Pokušajte malo manje da se fokusirate na akademske stvari, a više na razvoj njihovih ličnosti. Mali je broj odraslih ljudi koji zaista zapamte sve matematičke formule i konjugacije glagola, ali prave vrednosti i osećaj za moral će ostati sa decom za ceo život“, zaključuje Kristen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram