Istina o ženama koje rađaju decu posle četrdesete

Foto: Instagram/ and.bloom

Studije pokazuju da rađanje u kasnijem periodu života ima niz prednosti, pogotovo zdravstvenih.

Žene koje posle 40 postanu mame često nailaze na mnogobrojne osude. Pa ipak,  nedavne studije su pokazale da je veća verovatnoća da će žene koje rađaju u 40-im godinama doživeti 100 godina. Ispostavilo se da postoji jasna veza između odvajanja vremena da postanete roditelj i dugovečnosti, a medicinski stručnjaci razlažu detalje.

Žene koje rađaju kasnije žive duže

Žene koje prirodnim putem dobiju decu u kasnijim godinama, imaju mogućnost da žive duže. Za to su pre svega zaduženi genetski faktori, koji takođe mogu biti povezani sa dužim životom. Brojne studije su pronašle vezu između starosne dobi u kojoj žena dobije poslednje dete i verovatnoće da će živeti duže. Istraživanja pokazuju da su žene koje su rodile posle 40. godine imale četiri puta veću šansu da dođu do stote, u poređenju sa onima koje su prestale sa rađanjem mlađe.

Trdunoća kasnije u životu je znak odličnog zdravlja

Žene koje rađaju između 30. i 40, imaju veću verovatnoću da će duže živeti. Istraživanja su pokazala da žene koje dobiju decu posle 33. imaju mogućnost da žive duže od onih koje su rađale do 30. Međutim, istraživači ne savetuju ženama da odlažu trudnoću samo da bi povećale šanse za dugovečnost.

Prirodna sposobnost začeća u starijoj dobi verovatno znači da ženski reproduktivni sistem stari sporije, što može odražavati sporiji proces starenja celog tela. Veća je verovatnoća da ćete živeti do 95. ako se porodite posle 33.

Studija je koristila podatke iz porodične studije, koja se bavila biološkim, psihološkim i genetskim faktorima u 551 porodici koja ima mnogo članova koji žive dugo. Istraživači su posebnu pažnju posvetili ženama. Oni su pratili kada su 462 žene dobile svoje poslednje dete i koliko su živele nakon toga. Otkrili su da žene koje su svoje poslednje dete dobile nakon 33. imaju dvostruko veće šanse da žive do 95. godina ili čak duže, u poređenju sa onima koje su poslednje dete dobile do 29.

Starije mame više uživaju u roditeljstvu

Mnoga istraživanja ističu prednosti roditeljstva u kasnijem periodu života. Danas su starije mame obrazovanije i imaju manje porodice. Ovo je pomak u odnosu na prethodne zapise, kada su starije majke obično imale niži nivo obrazovanja i veće porodice. Shodno tome, deca starijih roditelja imaju jače predispozicije za bolji život u poređenju sa decom mlađih roditelja.

Istraživanja takođe pokazuju da se starije majke često osećaju srećnije oko i nakon porođaja.

Kasnija trudnoća, bolje pamćenje

Takođe je moguće da trudnoće kasnije u životu pomažu u zaštiti od kognitivnog pada. Istraživači su otkrili da žene obično imaju bolju funkciju mozga ako su poslednju bebu rodile nakon 35. godine. Studija je ispitala istoriju trudnoće 830 žena starosti od 41 do 92 godine. Njihovi nalazi snažno podržavaju vezu između rađanja deteta u starijoj dobi i održavanje kognitivnih sposobnosti kasnije u životu.

Osnivanje porodice kasnije u životu može izgledati izazovno, ali ima svoje prednosti. Sa solidnom karijerom i jasnijim ciljevima, ljudi su često bolje pripremljeni za uspone i padove roditeljstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram