Mama iz Srbije stala na žulj roditeljima: Bolje da gleda TV nego da mu zabranim

dete tv
Foto: Picture Partners / Alamy / Alamy / Profimedia, Twitter

Pitanje oko kog se mame i tate žustro raspravljaju.

Koliko dete treba da bude pred TV-om i da li mu uopšte treba dozvoliti tu vrstu zabave – to pitanje je kamen spoticanja među roditeljima.

Mnogi tvrde kako detetu treba striktno ograničiti gledanje televizije jer to ne utiče dobro na njega, dete nije fizički aktivno, a i sadržaj na TV-u ga ne podstiče, već ono samo kroz njega upija ono što vidi, a što pritom nije uvek adekvatno za njegov uzrast.

Ali kako to zaista izgleda u praksi?

Jedna mama nedavno je na Tviteru podelila svoje iskustvo.

„Gavrilo je dete koje je na početku karantina imalo nepunu godinu i neću da lažem, pozavršavali bismo u ludnici da nije bilo TV-a, a uz moju depresiju, Milošev posao, strah za zdravstveno stanje naših roditelja i firmu za koju se borimo da opstane u ono ludo vreme, to bi bio luksuz. Nismo dozirali i nisam ponosna na to. Gavrilo voli TV, uz njega je otkrio muziku, ples, pregršt novih reči, engleski jezik, sport i još milion stvari. Mi smo uspeli da sačuvamo razum… i uživamo u detetu koje je fenomenalno i pored toliko gledanja TV-a. Naravno da sada kada su se stvorili uslovi uvek težimo da smanjimo TV koliko možemo i, kada vidim promenu u ponašanju zbog sadržaja, momentalno ukidam isti. Došla sam do zaključka da ne postoji ta zabrana i ograničavanje koje može da zameni fokus i posvećenost detetu. Isto i sa slatkišima, zabrani mu šećer, ždraće ga čim krene u školu. Ko zna Gavrila, zna koliko je maštovit, uporan, perceptivan, muzikalan, zdrav i vaspitan. Istina je, nije dobro puno ekrana, ali zabrane su gore.“

To je, očekivano, pokrenulo brojne komentare.

S jedne strane, kažu pojedini da nema ničeg lošeg u tome.


*

*

Ipak, drugi već naslućuju drugačije reakcije.

A u tim vajber grupama ima dosta onih roditelja koji rado dele svoje mišljenje o roditeljstvu. Među njima ima onih koji veruju da u svakom trenutku znaju šta je najbolje za njihovo dete, trude se da budu upućeni u sve, pa između ostalog smatraju kako deci mesto nije pred TV-om jer se plaše da će to ostaviti posledice na dete.

A šta kažu stručnjaci na sve to?

Američka akademija za pedijatriju obeshrabruje provođenje pred ekranom za decu mlađu od dve godine i preporučuje da se starijoj deci vreme pred ekranom ograniči na najviše jedan ili dva sata dnevno. Ističu kako je previše gledanja u ekran povezano sa gojaznošću, poremećajima u spavanju i ponašanju. Napominju da je važno dobro odabrati sadržaj koji će dete gledati i sve to kontrolisati, piše mayo clinic.

I kad se sve sagleda, nameće se zaključak da jednostavno ni u čemu ne treba preterivati.

Jasno je da dete ne treba da bude ceo dan pred TV-om, ali jasno je i da ne treba da živi uz konstantan pritisak i zabrane, već uz osećaj da je roditelj tu za njega i da mu je posvećen.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram