Kako narcisoidna majka upropasti ćerku

mean girls
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Majka je prva osoba preko koje upoznajemo svet. Odnos sa majkom je najbitniji za formiranje naše ličnosti - zato je vazno ukazati kako narcisoidne majke uništavaju psihu svoje dece, posebno ženske.

Poput Narcisa iz grčkog mita, narcisoidna majka u svojoj ćerki vidi samo sebe. Baš zbog toga što je ne posmatra kao individuu, lišava je toga da bude voljena baš takva kakva jeste.

Ovo ćerke doživljavaju sa takvim majkama:

Nedostatak granica

Posledice koje narcisoidna majka ostavlja na ćerke drugačije su od onih koje ostavlja na sinove. Devojčice najčešće provode više vremena sa majkom i posmatraju je kao uzor, dok ona njih posmatra kao pretnju, ili hranu za ego. Stalno ih kritikujući, one pokušavaju da oblikuju svoje ćerke u neku “unapređenu verziju sebe”. Tako one na svoje ćerke projektuju i egocentričnost, sebičnost, hladnoću…  Narcisoidne majke mogu voleti sinove više iako njima mogu nauditi na neki drugi način, poput emocionalnog incesta.

Narcisoidno zlostavljanje

Nesigurnost kod dece se stvara usred stalnog posramljivanja i potkopavanja razvoja njihovog identiteta jednog. Ćerka će uvek će misliti da je kriva što je majka njom nezadovoljna, jer nije svesna da, zapravo, šta god da uradi, majka nikad neće biti zadovoljna. U takvim porodičnim odnosima često je oštećen i muž, odnosno otac deteta, koji često ima pasivnu ulogu i ne trudi se da zaštiti ćerku od majke. Ćerka. pošto je omalovažavana od malena, ne može sama da se odbrani. Samo se oseća nemoćno – a kasnije u životu ne ume da prepozna zlostavljanje.

Toksično posramljivanje

Narcisoidna majka nikada ne prihvata svoju ćerku takvu kakva jeste. Prinuđena je da bira između toga da žrtvuje svoju ličnost ili da izgubi majčinu ljubav. Tako stvara obrazac koji se ponavlja kasnije u njenom životu -kroz prijateljstva i ljubavne veze. Ona će zauvek da nosi osećaj stida zbog verovanja da je, zbog onoga što jeste, nedostojna bilo čije ljubavi.  Zbog toga se nikada ne oseća vrednom i ceo život žudi za priznavanjem. Naučena je da se ljubav mora zaslužiti, i baš zbog toga u odraslom životu često usvaja obrazac žrtve.

Emocionalna nedostupnost

Kod narcisoidne majke ne postoji urođena nežnost prema detetu. Iako takve majke možda vode računa o fizičkim potrebama deteta, one izostavljaju njihove psihološke potrebe. Devojčica ne shvata šta nedostaje, ali smo želi toplinu i razumevanje majke. Zbog toga ćerka narcisoidne majke nikada ne nauči da vrednuje svoje emocionalne potrebe niti da ih prepoznaje.

Kontrola

“Radićemo na moj način ili nikako!“ je deviza roditelja narcisa. Svet se vrti oko njih i oni moraju da imaju sve pod kontrolom. Pitaju se za svaku odluku svog deteta i nikada mu ne daju slobodu. Narcisoidne majke ili zanemaruju ćerke, ili na njih gledaju kao na svoj projekat. Žele da ćerka postane najbolja moguća verzija njih samih, a to rade stalno ih kritikujući i kontrolišući ih. One žive kroz svoje ćerke, jer ih vide kao produžetak sebe. Traže od njih da se isto oblače, da vole iste stvari, biraju istu profesriju. Tako ćerkama oduzimaju pravo da biraju same za sebe, da budu oformljene ličnosti koje znaju šta žele.

Pročitajte još o mračnim tajnama majčinstva:

Oporavak

Odrasle devojke se mogu oporaviti od odrastanja sa majkom narcisom, ali to zahteva ogroman trud. Prvo se moraju indetifikovati poniženja i posramljivanja koje je su doživele od majke kao neistinita. Zatim sledi najvažniji korak – menjanje negativnog glasa o sebi onim nežnim, i učenje ljubavi prema samoj sebi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram