Lista stresnih jutarnjih aktivnosti od kojih roditelji lude

Dete
Foto: Debashis / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo istraživanje je utvrdilo najveće jutarnje okidače stresa za roditelje, a na spisku vodi izvlačenje dece iz kreveta.

Više od polovine roditelja smatra da su jutra najstresniji deo dana, a okidač je buđenje i ‘sređivanje’ dece – i organizovanje svog užurbanog rasporeda. Studija na 2.000 mama i očeva pokazala je da su gurnuti u krajnje granice pre nego što uopšte izađu iz kuće, piše miss7mama.

Najviše vremena roditelji izgube na ‘izvlačenju’ dece iz kreveta (32 odsto) – i kao rezultat toga, 45 odsto je postavilo „nekoliko“ alarma u nadi da će stići sve na vreme. Uprkos tome, u proseku su im potrebna dva pokušaja da uspešno razbude svoju decu – iako 31 odsto priznaje da njihovo ustajanje takođe zahteva napor.

Studija je takođe pokazala da kućni poslovi (16 odsto) i pakovanje užine/ručka za decu (16 odsto) takođe radna jutra čine stresnim. Pandemija nije nimalo olakšala jutra – jer je 60 odsto roditelja priznalo da su tokom izolacije potpuno izgubili osećaj za jutarnju rutinu. Studija je takođe pokazala da je prosečnom detetu potrebno ukupno 27 minuta da se pripremi za školu.

TOP 10 – Najveći okidači za jutarnji stres

‘Izvlačenje’ dece iz kreveta

Buđenje

Prisećanje svega što im je potrebno pri izlasku iz kuće

Uspeti svima pripremiti doručak

Priprema ručka za decu

Oblačenje dece

Dovršavanje kućnih poslova (posuđe, veš, bacanje smeća)

Pravilno pranje zuba/čišćenje zubnim koncem

Dovođenje dece u školu na vreme

Imati dovoljno vremena za tuširanje

***

Bonus video: Dan majke trojki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram