Letnji kampovi za decu – četiri stvari koje treba da proverite pre nego što upišete dete

letnji kampovi za decu
Foto: Evgheni Lachi / Alamy / Alamy / Profimedia

Na šta obavezno treba obratiti pažnju?

Do letnjeg raspusta ostalo je još malo, pa će se roditelji osnovaca, pre svega oni koji žive u gradovima, naći pred važnom odlukom – šta da uradim da moje dete ne provede sate pred ekranom, u nedostatku alternativnih aktivnosti kojima bi ispunilo vreme.

Najbolje rešenje za raspust bez ekrana koje pojedini srećnici imaju je – selo. Za one koji nemaju tu sreću da svoje dete pošalju na selo, osmišljeni su letnji kampovi. Rešenje koje je zaista dobra alternativa, pod uslovom da se prethodno raspitate i odaberete pouzdano mesto gde će dete biti sigurno, u društvu druge dece i gde će se dobro zabaviti i mnogo vremena provesti u aktivnostima na otvorenom.

A na šta treba da obratite pažnju kad birate letnji kamp u koji ćete poslati dete?

Ko radi s decom?

Ako ste rešili da na nedelju, dve ili više dana detetu obezbedite boravak u letnjem kampu, važno je da znate ko će s njima raditi. Uvek se raspitajte koja znanja, kvalifikacije i iskustvo imaju osobe koje će s vašim detetom provoditi vreme, piše Zelena učionica.

Koje aktivnosti će biti organizovane?

Sama reč kamp asocira na boravak u prirodi. Ali to nije uvek slučaj. Od organizatora tražite da vam predstavi aktivnosti koje će biti se realizovati, da objasni koji deo vremena će deca provesti u igri, kao i da li je planirano da igra bude delom slobodna, a delom struktuirana, kako bi se dete istovremeno zabavljalo i učilo.

Da li je organizovan prevoz?

Ako živite na jednom delu grada, a letnji kamp čiji vam se program baš dopada za vaše dete je na drugom, pre nego što odustanete, pitajte da li je organizovan i prevoz dece od kuće do kampa i nazad.

Koliko dece će biti u grupi?

Važno je da znate sa koliko dece će raditi jedna osoba jer to mnogo utiče na kvalitet vremena koje će vaše dete provesti u kampu, ali pre svega na bezbednost.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram