Lepota je u različitosti: Mozzart pomogao „Plavoj školjci“

Beba i porodica 16. nov 202016:16 > 16:16
mozzart
Foto: Promo

Uručena novčana pomoć centru koji ohrabruje decu sa invaliditetom da ispune sav potencijal i pruža oslonac roditeljima. Osnovač Nadica Blažić: Ova donacija nam mnogo znači u godini koja je izuzetno teška za opstanak.

Dobrote je više samo ako je delimo… Ova inspirativna rečenica već celu jednu deceniju pokreće udruženje „Plava školjka“, a ujedno je i poruka nove društveno-odgovorne akcije Mozzarta. Ova kompanija finansijski je podržala centar koji se zalaže da deca sa invaliditetom ispune sav potencijal.
Lepota je u različitosti, kažu iz ovog udruženja samohranih roditelja i porodica dece koja kroz niz radionica, vežbi i manifestacija imaju priliku da razvijaju svoje veštine.

mozzart plava školjka
Foto: Promo

„Prvi zadatak je da pomognemo roditeljima da prihvate različitost deteta. Zdravstveni problem je obično u fokusu, pa se često dešava da se ne vidi talenat koji dete ima, ni njegova interesovanja… Želimo da ih ohrabrimo i usmerimo, kako bi mogli da ispune potencial, pružamo im bezuslovnu podršku i raduje nas svaki njihov pomak. U tome nam je neophodna podrška, a hvala Mozzartu na donaciji od 120.000 dinara koja nam posebno znači u godini izuzetno teškoj za opstanak“, ističe Nadica Blažić, koja je osnovala Udruženje na Božić 2010.

Njena borba je počela kada je na svet donela treće dete. Lekari su joj saopštili da devojčica ima jedinstvenu dijagnozu na svetu – telo joj je bilo potpuno asimetrično, rođena je bez vrata, ključne kosti, sa jednom nogom kraćom od druge…. Marina danas osvaja medalje u hip-hopu za osobe sa invaliditetom i pravi je borac, kao i majka.

„Preko 2.000 dana smo provele po bolnicama, banjama, kontrolama, vežbama…Videla sam koliko su majke slabe i koliko im je potrebno da ih neko posavetuje, ohrabri, ojača… Tako sam počela da gradim temelj „Plave školjke“. Želimo da svako dete ima i lepe uspomene kada dođe u Beograd na lečenje, a ne da pamti samo bolničku sobu. Osmislila sam projekat „Beograd nije bolnica – Beograd je velika igraonica“, za koji smo dobili nagradu Zvezda Beograda za najbolji projekat koji je finansirao Sekretarijat socijalne zaštite.“

mozzart plava školjka
Foto: Promo

Svako dete ima potrebu za igrom, pa je Nadica sa saradnicima organizovala Sportske igre pod sloganom „Hoću da se igram“.

„Moja Marina je osvojila drugo mesto na svetu u hip-hopu u Bohumu, pa smo došli na ideju da oformimo plesnu grupu Blue Shell, sa još tri devojčice – Anom, koja je slepa i Selmom i Esmom, koje ne čuju. One su se često zajedno pele na postolje na najvećim takmičenjima. Svako dete mora da dobije šansu da pokaže potencijal, zato smo organizovali i Sportske igre. Učestvovali su „biseri“ iz 15 gradova i druženje je bilo prelepo.“

Tim „Plave školjke”“ trenutno čine tri doktora nauka – psiholog, defektolog i pravnik, dve profesorke i dve učiteljice.

„Centar Plave školjke poslednje četiri godine raspolaže senzornom sobom, asistivnom tehnologijom, pametnom tablom i prepun je kreativnog i didaktičkog materijala, a sve u cilju da nam druženja budu kreativna, podsticajna. Posebna inspiracija su mi lik i delo Vuka Karadžića, koji je imao stečeni invaliditet. Realizovali smo Vukove dane 2017. i 2019. godine, samo zahvaljujući dobroti naših saradnika, jer nismo imali budžet. Društvena odgovornost za ranjive grupe mora biti vidljiva i zato se posebno zahvaljujemo Mozzartu na donaciji koja će nam mnogo značiti u borbi za opstanak Udruženja i nabavku materijala za kreativne radionice“, zaključuje Nadica, koja sa ćerkom Marinom gotovo sve aktivnosti iznosi violonterski, a više puta je organizovala i besplatna letovanja za „bisere“.

U znak zahvalnosti na pomoći, predstavnici Mozzarta su prilikom posete Udruženju na poklon dobili novogodišnje čestitke i ukrase za jelku koju su deca sa invaliditetom s mnogo ljubavi ručno izradila.

Izgradnja Kuće nade u Banji Koviljači

Najveći poduhvat do sada za Udruženje biće izradnja Kuće nade u Banji Koviljači, za koju se uveliko prikupljaju sredstva.

„Tamo se nalazi Specijalna bolnica u kojoj Dečije odeljenje radi već 31 godinu. Većina naše dece se od rođenja leči tamo, ali imamo i one koji nikad nisu dobili uput za rehabilitaciju. Najmanje dva puta godišnje je potrebna rehabilitacija po 21 dan, a to će dobiti i kod nas. Obezbedićemo da u toj kući sve bude besplatno, terapija, smeštaj, hrana, stručna pomoć za roditelje… Sve u cilju da ulijemo nadu roditeljima i deci“, ističe Nadica Blažić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram