Lektira za 6. razred: „Moja mama je lezbejka, u vezi je s našom komšinicom“

škola
Ilustracija; Foto: DAN DUNKLEY / Sciencephoto / Profimedia

"Moja mama je lezbejka, u vezi je sa našom prvom komšinicom."

„Otkako sam ih uhvatio na delu, nema sumnje da je to to. Još se nisam povratio od šoka. Tetka Mira je pipkala mamine grudi, a mama je šaputala ‘tu, tu’.“

Tako izgleda jedan izvučen deo iz knjige „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“ Jasminke Petrović, a koja je deo lektire za 6. razred osnovne škole.

Baš te rečenice odnedavno kruže društvenim mrežama u Srbiji i uglavnom izazivaju šok i ljutnju kod mnogih.

Kako kažu neki, takav sadržaj nikako nije primeren za decu od 12, 13 godina.

Tvrde kako se tim rečima promoviše homoseksualizam i „da to nikako nije dobro“.

Međutim, oni koji su zagrebali malo dalje od tih par rečenica videli su da je u pitanju zapravo nešto mnogo ozbiljnije i tužnije – komšinica pokušava da napipa kvržicu na maminoj dojci i tema je zapravo kancer kojim se autorka bavi iz vizure deteta.

Ipak, nekima ni to objašnjenje nije dovoljno, pa insistiraju da je moglo drugačije da se prikaže kako se dete nosi sa takvom jednom strašnom pojavom kako što je majčina bolest, a koju ne može da razume.

Većina pak staje na stranu autorke i ističe kako decu ne smemo držati pod staklenim zvonom, da je tema o raku dojke realna i da se deci od 12, 13 godina to dešava – da im roditelj, nažalost, oboli.

Za kraj, prave paralelu sa knjigom Mi deca sa stanice Zoo koja je generacijama tinejdžera mučno, ali vrlo slikovito i upečatljivo pokazala šta je zapravo droga, mnogo bolje od bilo kog drugog saveta koji su čuli.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram