Ksenija pravi čudo sa decom koje se nekad i roditelji plaše: Mamazjanija o projektu „Svitac“, koji zaslužuje naklon do poda

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ksenija Mirković navikla je na galamu jer u poslu kojim se bavi duže od dve decenije, “saradnici” su joj deca sa razvojnim smetnjama, koja pevaju, glume, učestvuju u najrazličitijim umetničkim projektima.

O tome kako je ova jedinstvena žena sa Udruženjem za afirmaciju dečjeg stvaralaštva “Svitac”, uspela da ostvari ciljeve koji mnogima i dalje deluju nedostižno, premijerno ćete slušati i gledati sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

O radu sa decom sa razvojnim smetnjama, ali i sa njihovom braćom i sestrama, koji nemaju zdravstvenih problema, o horu, filmovima i serijama koje zajedno snimaju i na taj način im “Svitac” omogućava zajedničke aktivnosti, koje nikada ranije nisu imali, o inkluziji koja nema ograničenja, vaspitanju koje je kod dece sa smetnjama podjednako važno, kao i kod tipičnih mališana, samo su metode drugačije, neuobičajene, ali, kako Ksenija kaže “rade posao”, slušaćete i gledati premijerno u subotu u 20 sati.

Ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

U inspirativnom i vrlo poučnom razgovoru, naučili smo nešto o zabludama o deci sa razvojnim smetnjama, o njihovom svetu, ali i o mogućnostima kojima nema kraja. O načinima za komunikaciju i funkcionisanje ove dece u savremenom društvu, za šta je najvažnija podrška ne samo roditelja, već kompletne okoline, a pre svega porodice i šire familije, od koje se očekuje pomoć i prihvatanje drugačijeg.