Kontakt bebine kože sa spoljnim svetom bez greške

beba
Beba, Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Prvi kontakt bebe sa spoljnim svetom treba da bude bez greške, kako bi se ona na pravi način prilagodila novom okruženju u kome će živeti. Kao i u svemu ostalom za šta je roditelj odgovoran, on i u ovome može da odigra glavnu ulogu.

Roditelji, kao spona bebe i stvarnog sveta, tu su da se potrude oko stvari sa kojima beba dolazi u kontakt, kako bi sve bilo u najboljem mogućem redu.

Te se stvari tiču bebine ishrane, ali i svega ostalog što beba dotiče i što nju dotiče. Preko vazduha koji udiše, do odeće, kozmetike, prostirki u kući, sve bi trbalo da bude podređeno bebinim potrebama. Nema potrebe naglašavati da je poželjno izbeći sva sintetička i hemijska sredstva koja mogu na bilo koji način da naprave štetu osetljivom bebinom organizmu.

Najbolje je da sve bude od prirodnih materijala i od prirodnih sredstava, kada su u pitanju svi segmenti bebinog života. Kako da to roditelji izvedu uspešno? Evo, upravo ovako!

Kupanje u toploj kupki

Posle ishrane, koja je najvažnija prilikom negovanja bebe, na drugo mesto svakako dolazi održavanje njene higijene. Ishrana u prvim danima podrazumeva majčino mleko ili specijalizovanu dohranu koja se kupuje po savetu lekara. Tu nema improvizacije, pošto bebe u početku ne jedu čvrstu hranu.

Kupanje je u početku neophodno na svaka dva do tri dana. Beba je još uvek krhka, nema prljanja, tako da je pranje zbog pelenske regije neophodno u određenom vremenskom rasponu.

Pored temperature vode koja treba da bude mlaka, nikako šok za bebin organizam, treba voditi računa o čistoći kadice u koju se dete spušta, kao i o preparatima koje će roditelj koristiti za kupanje. Kadicu treba lepo oprati nekim antibakterijskim, ali neabrazivnim sredstvom koje bi dopelo u kontakt sa bebinom kožom. Potom kadu isprati velikim količinama vruće vode, ona takođe ubija bakterije i ostaviti da se lepo osuši.

Kupka šampon za bebe i decu može biti upravo to – 2 u 1, pošto nema potrebe to predvajati u njihovom slučaju. Nije mala stvar kakvu kupku odabrati, budući da ona dolazi u kontakt sa bebinom kožom i preko nje direktno ulazi u krvotok. Najbolje je da ona bude na bazi prirodnih sastojaka. To se lako može iščitati u sastavu, o kome treba voditi računa. Veoma je važna oznaka bez parabena i sulfata jer to može u malo dužem vremenskom periodu ostaviti posledice na bebinu kožu. Znači, samo pažljivo odabrano!

Tkanine i kontakt sa bebinom kožom

Odmah posle kupanja, ali i kasnije prilikom oblačenja i spuštanja bebe na krevet, treba obratiti pažnju na to kakve se tkanine koriste za sve ove namene.

Prvenstveno peškir, podrazumeva se da mora biti nov, namenjen samo brisanju bebe. Ipak, treba povesti računa o tome da bude pamučni, nikako sintetički, da upija višak vode brzo i da ne grebe osetljivu bebinu kožu.

Materijali, odnosno, benkice koje se oblače tek rođenom detetu takođe je preporučljivo da budu pamučni. Oni treba da nežno prijanjaju na osetljivu kožu bebe i omogućavaju koži da diše. Sintetika je može iritirati i stvotriti neku vrstu alergijske reakcije.

Nije zanemarljivo ni kakve će prostirke biti na krevetu. Beba se uglavnom spušta na neko mekano ćebence. Ipak, desi se da u brzini beba dospe i na neke ne tako prijatne krevetske materijale. Zato je savet da kad beba dođe u kuću sve prostirke budu nove, pamučne, nežne, kako bi i ovo slučajno spuštanje deteta bilo za njega što prijatnije.

Kozmetika za bebe

Nezaobilazna tema u nezi svakog malog detete od rođenja jeste i kozmetika. Kada je bilo reči o šamponu, već je bilo napomena, a one važe i za celokupnu kozmetiku za bebe.

Najvažnije je da ona bude bez alergenih mirisa, ftalata, silikona, boja, parabena i sulfata. Ove sastojke treba dobro zapamtiti. Nisu dobri ni za kožu odraslih, a kamoli za osetljivu kožu beba. Doprinose alergijama, iritacijama, osetljivosti kože i zato ih treba izbegavati u širokom luku. Dr Pilar kozmetika ispunjava sve ove zahteve, a možete je nabaviti putem interneta.

Osim kupke-šampona, bebi je potrebna i jedna krema za mazanje kože lica i tela, kao i krema za ojede i iritacije, eventualno talk, mada se njegova upotreba poslednjih godina preispituje. Ovo bi bile osnovne stvari za negu bebine kože, a tu i tamo ponekad može zatrebati još nešto, naročito ako se pojave problemi.

U moru preparata koji danas postoje, treba izabrati isključivo one sa biljnim, prirodnim sastojcima, naročito zato što oni predstavljaju prvi kontakt bebe sa spoljašnjim svetom. Pažljivo probrani biljni aktivni sastojci biće pun pogodak za negu osetljive kože novorođenčadi, ali i nege osetljive kože njihovih roditelja.

Sredstva za higijenu u kući

Poslednja u nizu, ali ne i najmanje važna, jesu sredstva za čiščenje i održavanje higijene u kući. Prvenstveno se tu misli na održavanje higijene bebinih stvari. Postoji pregršt deterdženata i omekšivača samo za bebe. Nemaju toliko štetnih sastojaka, zato se preporučuju, barem prvih godinu dana.

Sklonost ka kupovanju jakih sredstava za dezinfikovanje poda i površina u kući treba suzbiti i zameniti nekim prirodnim sredstvima, kao što su soda bikarbona i jabukovo sirće. Oni deluju antibakterijski, a za sobom ne ostavljaju štetne hemikalije sa kojima će beba doći u kontakt.

Na kraju…

Nikako nije dobro dete čuvati pod staklenim zvonom jer, to i lekari kažu, biće podložnije svim vrstama alergija kasnije u životu. Ipak, ono što jeste do roditelja, to je da olakšaju detetu ovaj prvi kontakt, na što prirodniji način. Nije poenta pobiti sve bakterije u kući, neke od njih su korisne za sticanje imuniteta. Radi se o tome da treba napraviti prirodno okruženje bez štetnih sastojaka i hemikalija koje mogu naškoditi osetljivom bebinom organizmu.